Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stroomvoorziening mover en koelkast tijdens rijden

Vraag gesteld door J.M.C. van de Braak op 8 mei 2020

We hebben 'n Citroen C4 diesel met 13 polige Jeager stekker. Onze nieuwe caravan heeft 'n moover met accu en ook 'n koelkast die via constante stroom tijdens het rijden draait. Hoe moet ik ervoor zorgen dat de autoaccu niet leeg loopt als we onderweg staan te rusten voor langere tijd en er is geen 230V voorhanden?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Citroën C4 met een 13 polige aansluiting, u wil voorkomen dat de accu leeg getrokken wordt door de koelkast tijdens stilstand.

Bij een 13 polige Jeager aansluiting zijn er 2 constante stroom draden. Aansluiting nummer 9 is hierbij voor de binnenverlichting van de caravan en dat is een permanente plus draad, die ook stroom geeft als de auto uit staat.

Aansluiting 10 is een via het contactslot van de auto geschakelde plus draad. Juist deze draad wordt gebruikt om de koelkast te voeden tijdens het rijden en een eventueel aanwezige boordaccu op te laden. deze werkt alleen als de auto op contact staat of wanneer de motor loopt. Als dus alles goed aangesloten is dan zou in deze situatie de accu dus niet leeggetrokken worden als de auto uit staat.

Werkt u met een verloopstekker dan kan het zijn dat hier iets anders aangesloten zit.

Het kan tevens zijn dat uw caravan voorzien is van 7 polige aansluiting,. in dat geval is er ruimte voor maximaal 1 constante stroom draad.

Mocht de koelkast toch werken bij stilstand, dan zou u ervoor kunnen kiezen de plus geschakelde aansluiting te gebruiken. Uiteraard werkt dan de binnenverlichting ook niet.

Wilt u in dat geval toch stroom voor bijvoorbeeld de binnenverlichting dan zit er niets anders op dan handmatig de koelkast uit te zetten tijdens stilstand.