Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reservewiel caravan vervangen door reparatieset

Vraag gesteld door A.M. Buijtels op 1 juni 2020

Binnenkort ga ik voor de eerste keer op pad met twee elektrische fietsen op mijn dissel. Daarmee ga ik het maximale gewicht op de trekhaak overschrijden. Ik zoek een oplossing om gewicht aan de voorkant van de caravan kwijt te raken. Ik dacht daarbij aan het reservewiel, dat nu in de disselbak is gemonteerd.

Ik heb overwogen om de AlKo reservewielhouder te laten installeren, maar op Youtube zie ik wat voor gehannes het is om het reservewiel bij een lekke band onder de caravan uit te krijgen (vaak ook nog op de vluchtstrook van een drukke snelweg). Dus daarom dacht ik, waarom laat ik het reservewiel niet gewoon thuis en neem ik een bandreparatieset daarvoor in de plaats mee. Mag dat?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt of u in plaats van een reservewiel ook een reparatieset mag meenemen.

Dat mag, een reservewiel is niet verplicht. Wel is het zo dat we vaak zien bij caravans dat wanneer de band lek gaat, de band zodanig beschadigd is, dat een reparatieset ook geen zin meer heeft.

Als u zich er op in stelt, dat bij een lekke band er een kans bestaat dat u niet meteen op weg kunt omdat een garagehouder een band zal moeten bestellen, dan is het een overweging om geen reservewiel mee te nemen. Strandt u bijvoorbeeld op een vrijdagmiddag, dan kan het zo maar zijn dat u tot maandag moet wachten. Het scheelt zeker gewicht, en procentueel gezien is de kans op een lekke band niet zo groot.

Wilt u echter zekerheid dat u altijd een band bij u heeft dan is de overweging van een reserviewielhouder toch de moeite waard. In veel gevallen is het sowieso verstandiger om u eerst van een gevaarlijke plek weg te laten slepen om vervoglens op een veilige plek rustig een band te kunnen wisselen.