Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor zit vast

Vraag gesteld door J.W. Drayer op 19 maart 2020

Ik heb een Ducato bestelbus (bj. 09-2011, kmst. 250.000) omgebouwd tot camper.
Na de apk in september 2019 (zonder beurt) heb ik deze vrijwel meteen naar de stalling gebracht.

Toen ik hem in januari controleerde, was o.m. het oliepeil OK, maar wilde hij niet starten (wel hoorde ik de startmotor een fractie van een seconde draaien). Ik ging er vanuit dat dit aan de accu lag en heb die toen meegenomen naar huis om op te laden. Vorige week wilde ik de camper halen, maar weer geen resultaat. De startmotor was nu niet te horen, enkel een tik.

Met behulp van de WW geprobeerd de motor aan de praat te krijgen, maar zelfs bij een toegevoerde spanning van 18V. wilde de startmotor niets doen. Bij aanslepen bleven de wielen stilstaan. Nadat de camper was afgesleept naar de garage bleek daar dat de motor was vastgelopen. De enige remedie lijkt nu een ruilmotor.

Mijn vraag nu is: wat kan hier zijn gebeurd? En minstens zo belangrijk : wat kan ik doen om herhaling te voorkomen.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Na winterstalling zit de miotor van uw Fiat Ducato camper vast. In september 2019 heeft u uw Fiat Ducato camper rijdend naar de stalling gebracht. In januari 2020 bij een controle wilde de motor niet starten. Ook na het opladen van de accu wilde de motor niet starten en gaf de startmotor alleen een tik.

Onderzoek is noodzakelijk om de oorzaak vast te stellen. Omdat de motor bij de 1e poging een fractie van een seconde gedraaid heeft, lijkt de motor zelf niet vast te zitten maar ergens geblokkeerd te worden.

Is al geprobeerd om de motor terug te draaien? Mogelijk is er tijdens de stalling iets tussen de distributieriem gekomen wat de motor blokkeert of is er vloeistof in een cilinder gekomen.

Hoe dan ook, er zal moeten worden onderzocht wat de oorzaak is. Een ruilmotor monteren kan altijd nog.