Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Invoeren camper vanuit België

Vraag gesteld door op 24 mei 2020

Ik heb in België bij een camperbedrijf een camper gekocht. Bpm kosten bij invoering zijn voor rekening van dit bedrijf. De camper wordt door het bedrijf naar mijn woonadres gebracht. Helaas kan ik ivm de coronacrisis pas weken na de overdracht terecht bij de RDW voor de keuring.

Hoe en wat moet ik afspreken met de verkoper tijdens de overdracht, ik kan nog geen ternaamstelling regelen tijdens de overdracht? Hoe moet ik verzekeringstechnisch de tijd tussen overdracht en verkrijgen van Nederlands kenteken overbruggen en hoe kan ik, vóór de overdracht, zeker weten dat er geen administratieve belemmeringen zijn zoals dubbel kenteken of diefstal, bij de RDW keuring?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft in België een camper gekocht en de Belgische firma brengt het voertuig naar uw huisadres.

Op het moment dat u met de camper naar de RDW gaat in verband met kentekenregistratie op uw naam en invoer, krijgt u automatisch te maken met de BPM. Niet het camperbedrijf, maar u bent BPM plichtig. Als u met het bedrijf afgesproken heeft dat zij u de BPM gaan terugbetalen, is het verstandig om dit op papier te laten zetten.

U zou met de verzekeraar kunnen overleggen of u voor de tussenliggende periode het voertuig op chassisnummer kunt verzekeren. Sommige verzekeraars doen dit  wel. Overigens bent u zonder Nederlands kenteken niet verzekeringsplichtig als u niet op de openbare weg komt.

Een tenaamstelling is niet nodig omdat het voertuig een buitenlands kenteken heeft, na het bezoek aan de RDW zal het voertuig op uw naam gesteld worden. Een aantal documenten zijn van belang:

  • Het Belgisch keuringsbewijs, de RDW kan deze datum overnemen;
  • Het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs;
  • Een Certificaat van Overeenstemming (CVO) , dit is eigenlijk het geboortebewijs van het voertuig;
  • In België bestaat ook een systeem van de kilometerteller registratie. Hiervan kunt u een uitdraai aanvragen (Car-Pass), de verkoper is dat verplicht.

Het is altijd verstandig om de papieren te controleren en goed te kijken of het chassisnummer overeenkomt met het nummer op de papieren.

Voor de dag van de keuring kunt u bij de RDW een eendagskenteken aanvragen waarmee u naar de keuring kunt rijden. Uiteraard zult u dat ook met de verzekering moeten overleggen zodat het voertuig dan verzekerd is.

Op de website van de RDW kunt u meer informatie vinden over het invoeren van een voertuig.