Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All seasons band camper advies gevraagd

Vraag gesteld door op 28 april 2020

Ik zoek: allseason camperband voor ducato bj 2012 215/70/15 die op de autobaan mag in de winter. Welke banden zijn er en welke adviseert u? Ik ben geen echte wintersporter meer wil wel graag legaal kunnen rijden in Duitsland in wintertijd.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent op zoek naar een All Season band voor uw camper. Tevens moet u met de band legaal in Duitsland kunnen rijden.

Om aan de minimale eis te kunnen voldoen om legaal in Duitsland te mogen rijden in winterse omstandigheden moet de band voorzien zijn zijn van een sneeuwvloklogo.

Een band is altijd een compromis, eigenschappen, slijtage, omstandigheden etc.
In uiterste en zware omstandigheden zal een winterband in de winter altijd beter presteren dan een all-season band en een zomerband beter in de zomer. Toch kunnen er voordelen zitten aan een all season band. U hoeft de banden niet te wisselen en op te slaan, en een all season band zal in winterse omstandigheden veilger zijn dan een zomerband. Nadelen zoals wat minder grip in zomers gebruik of misschien een wat hogere slijtage kunnen er ook zijn.

Wij hebben voor campers deze banden niet getest. ik kan u op basis van een test dus geen uitsluitsel geven. Dit wil echter niet zeggen dat er helemaal niets te zeggen valt.

Een voorbeeld van een band die misschien een kans maakt, is bijvoorbeeld de Michelin Agilis Crossclimate. Dit is een voorbeeld van een band die aan de eisen voldoet. Deze band heeft ook een sneeuwvloklogo.

Misschien moet u in uw beslissing ook het gewicht van de camper meenemen. Om een vergelijking te maken met de de speciaal ontwikkelde camperband van Michelin zit het verschil met name in het draagvermogen en de referentiespanning. Die ligt bij de Agilis Camping op 5.5 bar achter en 4.5 bar op de vooras. De Cross climate rijkt maar tot 4.5 bar voor de achteras. Heeft u dus een wat lichtere camper of een buscamper dan kan de Cross Climate zeker uitkomst bieden.

De Agilis camping adviseert men juist omdat die beter geschikt is voor langdurige zware belasting, zoals bij sommige (zware) campers juist het geval is. Helaas heeft die weer geen wintervlok symbool. Ik verwacht dus dat u met de Cross Climate wel rekening moet houden met wat extra slijtage.