Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Technisch advies caravan

Vraag gesteld door op 25 november 2019

Ik heb een camper met dieselmotor uit 2004. Ik heb nu een brief gekregen dat ik vanaf januari 2020 15 % meer belasting moet gaan betalen i.v.m. te hoge  CO2 uitstoot. Ik denk nu aan een roetfilter plaatsen maar is dat verstandig. Van degenereren is geen sprake. Maar kan ik de roetfilter reinigen en om de hoeveel km moet dat gebeuren. Kortom ik heb veel vragen over de roetfilter. Ik wil graag zo milieuvriendelijk rijden. De motor heeft pas 60000 km gereden en ik rijd per jaar ongeveer 2,5 duizend km per jaar.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Het is mogelijk om een oudere dieselauto achteraf van een roetfilter te voorzien. Een roetfilter helpt alleen de roetuitstoot te verminderen en heeft geen enkel effect op CO2, CO, HC of stikstofoxide (NOx). Een achteraf ingebouwd roetfilter kan niet regeneren en is een open systeem. Het is minder effectief dan een af-fabriek gemonteerd roetfilter.


Het is een nobele investering wanneer u een bijdrage wilt leveren aan het reduceren van de roetuitstoot. En het kan zeker een positief effect hebben op de restwaarde van uw camper. U zou bij deze roetfilter specialist kunnen informeren naar de mogelijkheden en de kosten.