Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roetmeting 2021

Vraag gesteld door J.L.B. Koevermans op 25 januari 2020

De roetmeting geschied heden ten dage door de standaard roetmeting deze wordt volgens de RDW aangepast in 2021 waardoor er nu al dieselaantallen genoemd worden (100.000) voor auto's die niet door de APK keuring komen hoe staat het nu met de nieuwe campers en zeker de 2e hands. Ik zou graag een 2e hands aanschaffen maar als ik straks niet door de APK keuring kom sta ik met een waardeloze camper in mijn handen.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Er wordt nu al visueel op de aanwezigheid van een roetfilter gecontroleerd in de APK en vanaf 2021 gaat dit uitgebreid worden naar een keuring op de werking van dit onderdeel. Dit zal gebeuren d.m.v. een "deeltjesteller" die nu uitontwikkeld wordt en binnenkort te koop is. Op dit moment is er door een garage nog niet makkelijk vast te stellen of een roetfilter goed werkt.

Door de aankondiging in de media is de mentaliteit om een kapot roetfilter simpelweg te verwijderen wel al veranderd. Dit advies wordt nauwelijks nog door garages gegeven en het achterstallige onderhoud, want dat is een verwijderd roetfilter eigenlijk, wordt ingelopen. Dat is een goede zaak want wel of geen roetfilter maakt heel erg veel uit voor een gezonde leefomgeving.

De waardevermindering van een camper zonder dit filter hangt af van de vervangkosten, die tegen de € 1500 liggen. Daarmee zal een camper zonder roetfilter gelukkig niet gelijk waardeloos zijn.Maar het is natuurlijk wel een flink bedrag en iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van een gebruikte camper, die meestal een dieselmotor hebben.

Als u volgend jaar een gebruikte camper zou kopen zou u om een nieuwe APK kunnen vragen om zeker te zijn dat er een werkend roetfilter onder de auto zit. Als u dit jaar al wilt overgaan tot aanschaf is het zeker iets om te benoemen en bijvoorbeeld op het koopcontract te laten zetten dat de kosten voor het roetfilter, bij een APK afkeur in 2021, voor rekening van de verkoper komen. Als de verkoper dit niet kan of wil, kunt u hiermee rekening houden in de prijsonderhandeling.