Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reich Mover Pro 1.8 en MPP accu onderweg opladen

Vraag gesteld door op 16 januari 2020

We hebben een Hobby 420TM van 1993. We hebben hem destijds nieuw aangeschaft, is technisch helemaal in orde en bevalt ons nog altijd heel erg goed. Daarom hebben we (ondanks de leeftijd van de caravan) besloten om daar toch de genoemde mover onder te laten plaatsen met de Reich MPP accu. Dit is inmiddels gebeurt door de dealer. De monteur gaf echter aan dat onderweg opladen van de accu niet mogelijk is vanwege de 7 aderige kabel in de Hobby. Als leek denk je in eerste instantie; oké dat zal wel zo zijn. Maar nu achteraf vraag ik me toch af waarom het dan toch niet mogelijk is. Ik heb immers wel onderweg stroom van de auto voor koelkast, waterpompjes en een paar binnen lichtjes.


Auto/Caravan heeft een 13 polige stekker.
Nu moeten we mogelijk 2 keer de mover / accu gebruiken alvorens het weer opgeladen kan worden. Wellicht is de power hiervoor toereikend genoeg, ik heb hier nog geen ervaring mee. Maar toch, cijfermatig gezien lijkt mij (ongeveer) 15 minuten voor 2 keer rangeren niet erg veel.

De vragen: Is het inderdaad niet mogelijk om in onze Hobby de accu onderweg bij te laden gewoon via de autostekker?
Zo nee, zijn er dan (liefst eenvoudige) alternatieven?
Of is onderweg opladen in veel gevallen niet nodig?

Deze vragen ga ik overigens de dealer ook stellen. We zien hier zeker tevreden over.
Maar een onafhankelijke check bij u kan zeker geen kwaad.

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een caravanmover met een accu laten monteren op uw caravan uit 1993.

U vraagt zich af of het mogelijk is dat die mover-accu tijdens het rijden opgeladen kan worden via de dynamo van de auto.

Uw caravan zal inderdaad voorzien zijn van een 7 aderige kabel, met een constante stroom aansluiting, gezien het bouwjaar.
Wel heeft men hier een 13 polige stekker op gemonteerd.  Met een 13 polige stekker zou het in principe mogelijk moeten zijn om tijdens het rijden de accu op te kunnen laden. Wel zullen er in uw situatie dan extra kabels getrokken moeten worden dat uw caravan van origine geen 13 polig stroomsysteem heeft.
 
In de meeste gevallen wordt dan de mover-accu dan ook meteen gebruikt als huishoudaccu. U kunt dan gebruik maken van verlichting en watervoorziening, als de caravan af gekoppeld is en niet aan de campingstroom staat (230Volt)

Indien uw auto uitgerust is met een 13 polige stekker dan is normaal gesproken de geschakelde plus aansluiting  de meest geschikte aansluiting hiervoor. Ook zal er een relais en diode geplaatst moeten worden. Dit zorgt ervoor dat de accu alleen geladen zal worden als de motor loopt en niet de accu van uw auto kan leegtrekken.
 
Afhankelijk van het elektroblok in uw caravan zal de accu dan ook geladen kunnen worden als u aan campingstroom hangt.
Mocht uw caravan geen huishoudbatterij kunnen laden, dan zou u een externe lader kunnen overwegen voor als u op de camping staat.  Ik neem echter aan dat u op dit moment de accu ook op kunt laden. Dus ergens heeft u hier een voorziening voor.

Misschien is het verstandig met de auto en de caravan een specialist op te zoeken op het gebied van elektra voor auto’s en caravans.
Die zal het huidige systeem kunnen doormeten en bepalen welke aanpassingen er gedaan moeten worden om datgene wat u wil werkend te krijgen.