Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 oktober 2019

Wij hebben onlangs een Sprite Cruzer 480 SR aangeschaft. Leeg vanaf de dealer was de kogeldruk 100 kg. Met beladen hebben wij bijna niets voor de caravan-as geplaatst maar krijgen de kogeldruk niet lager. (geen water in de tank, wel in de spoelbak van de wc achterin, reserve gasfles in de auto ect. ect.) Nu overwegen wij om een fietsenrek achterop te plaatsen (60kg) wat de kogeldruk positief zal beinvloeden. Alleen zijn wij bang dat wij het laadvermogen met 60 kg gaan overschrijden, en dat het slingeren mogelijk een probleem kan opleveren. (technisch is het laadvermogen 100kg hoger dan wat het kentekend vermeld. Wij konden dit administratief bij de bestelling van de caravan laten verhogen maar hebben dat vanwege de kosten niet gedaan.) Wij communiseren op Facebook op de Sprite caravan liefhebbers site en vernemen daar dat er meer eigenaren met het type 480 en 495 met hetzelfde probleem zitten. Wij begrijpen dat het een keuze uit 2 kwade zal worden. 25kg te hoge kogeldruk of 60kg te zwaar beladen volgens kenteken. Graag uw advies.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een caravan met een erg hoge kogeldruk. Om dit te compenseren denkt u aan een fietsenrek achter op de caravan.

Het is correct dat dit het rijgedrag negatief zal beïnvloeden, daarnaast gaat u over het laadvermogen van de caravan. Bij een controle zal dit problemen opleveren. Dat is dus eigenlijk geen optie. Omdat de caravan bij het RDW nooit een gewichtsverlaging lijkt te hebben gehad kunt u dus het gewicht niet aan laten passen met 100kg meer.

Er zit dus eigenlijk niets anders op dan toch proberen met het beladen van uw caravan de kogeldruk zo laag mogelijk te krijgen, zonder dat u over het maximale gewicht gaat, wat op het kenteken staat.