Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het tanken van gas

Vraag gesteld door F. Oostveen op 20 oktober 2019

Ik ga mijn camper in de garage stallen met de winter maanden, maar daar zit een gas tank onder. Is het beter gevuld weg zetten of leeg? Of is dat helemaal niet gevaarlijk?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wilt uw camper gaan stallen en vraagt wat het beste is, met een lege of volle gastank?

Er zijn veel stallingen die aangeven dat er een maximale hoeveelheid brandstof in de tank mag zitten. Vaak is dit bijvoorbeeld maximaal 10 liter. In dat geval kunt u niet anders dan de camper met een (bijna) lege tank wegzetten. Het is dus sowieso raadzaam bij de stalling te informeren of er eisen gesteld worden.

Technisch gezien is het echter beter om een auto met een volle tank premium brandstof (diesel of benzine) weg te zetten. U heeft dan het minste kans dat er bijvoorbeeld vocht in de tank komt. Voor LPG ligt dat wat anders.

LPG veroudert eigenlijk niet dus er is geen noodzaak om die met een volle tank weg te zetten, daarnaast zal een LPG tank in geval van brand gecontroleerd leeggeblazen worden. Hiervoor zit er een afblaasbeveiliging in de tank, die zal in werking treden als de druk in de tank te hoog is geworden.

Des te minder LPG er in de tank zit, des te minder LPG er afgeblazen hoeft te worden als er iets mis gaat. Als u dus de keuze heeft heeft het dus de voorkeur om de camper met een lege gastank weg te zetten.