Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gasleiding oostenrijk

Vraag gesteld door J.J. Koolhoven op 15 november 2019

Er wordt gezegd dat er een gasleiding van de caravan vervangen moet worden. Dit is verplicht (een wet). Hoe zit dat? Wij staan in Oostenrijk. Nu wordt er beweerd dat de caravans een keurmerk moeten hebben inzake het gasgebeuren. 
 
Mijn vriendin liet haar kachel repareren en haar werd verteld dat alle caravans (deze hebben allen een vaste staanplaats) een keurmerk moeten hebben. Deze man vertelde dat alle leidingen vernieuwd moeten worden zonder dat hij er naar gekeken had. Hij begon haar 2 keer per week te bellen met de mededeling dat hij alles al ingekocht had en vroeg wanneer hij kon beginnen. Vind ik nogal drammerig. Ik sta daar ook al vele jaren.
 
Nu is mijn vraag of dit wel zo verplicht is. Ik heb het een en ander nagekeken en mijn conclusie is dat het niet verplicht is maar dat de camping eigenaar je dan mag weigeren. 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

In Nederland bestaat er geen verplichte APK of een andere  verplichte keuring voor caravans.  Er is dus geen noodzaak om welke keuring dan ook uit te laten voeren. 

Wij hebben ook nog geen berichten ontvangen dat Nederlandse gasten op een camping ook daadwerkelijk geweigerd zijn. Ook hebben onze campinginspecteurs zelfs de proef op de som gedaan.

Het klopt wel dat voor Duitse caravanbezitters de regels  anders zijn. Daar is men verplicht elke 2 jaar een zogenaamde G607 keuring uit te laten voeren. Voor Nederland bestaan die regels dus niet, hoeft ook geen logboek bij te houden.

Wel kan een camping eigen regels hebben of te maken hebben met plaatselijke  verordeningen.
U zou eens  bij de campingeigenaar kunnen navragen hoe zij hier mee omgaan.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit naar de gasinstallatie hoeft te kijken. De flexibele gasslangen (niet de vaste metalen leidingen dus) kunt u zelf eenvoudig op droogtescheurtjes controleren. Zijn er scheurtjes, vervang ze dan. Tevens zijn slangen vaak  voorzien van een houdbaarheidsdatum vaak is dit 10 jaar. Het wil niet zeggen dat ze na deze datum meteen gevaarlijk zijn, maar preventief vervangen volgens de richtlijn van de fabrikant van de slang is wel ons advies.

In het algemeen zou je kunnen stellen dat een normale  jaarlijkse of tweejaarlijkse onderhoudsbeurt bij bijvoorbeeld een BOVAG  aangesloten bedrijf voldoende zou moeten zijn .
De BOVAG geeft aan dat een controle van de gasinstallatie tot de standaardwerkzaamheden van een onderhoudsbeurt van een caravan hoort.

Een keuring waarbij u een certificaat of sticker ontvangt, lijkt dus vooralsnog, in de meeste gevallen een commercieel verhaal.