Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fijnstof uitstoot Fiat Ducato 250 2,3JTD 130 PK

Vraag gesteld door op 23 november 2019

Ik heb een camper met een Fiat Ducato onderstel. Het bouwjaar is 2009. Deze heeft een 2,3L JTD motor met 130 PK.
Deze motor heeft een EGR en Catalysator. Nu moet ik aan de belastingdienst bewijzen wat de fijnstof uitstoot is voor deze motor. Hoe moet ik dit bewijzen? Wat is die fijnstof uitstoot voor deze motor?

Volgens mijn informatie is dit een Euro 5 motor maar ik weet niet waar ik dat aan kan zien. Op mijn kenteken bewijs staat geen CO2 waarde ingevuld. Kunt U mij helpen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een brief van de Belastingdienst gekregen dat u een fijnstof toeslag moet gaan betalen. U vraagt zich af hoe u kunt bewijzen dat u deze fijnstoftoeslag niet hoeft te betalen aangezien u denkt dat uw auto voldoet aan de Euro 5 norm.

 
Op de website van de RDW kunt u zien hoe uw voertuig beschreven staat. Als ik uw kenteken daar bekijk dan is de uitstoot van de deeltjes 0.036g/km. Tevens staat daar genoteerd dat de emissieklasse Euro 4 is en dat het voertuig niet is voorzien van een roetfilter.Dit zal beteken dat uw voertuig niet in aanmerking zal komen voor vrijstellng van de fijnstof toeslag, in de regeling zoals die nu voorligt. De hoogte van de CO2 uitstoot is voor deze regeling niet van toepassing.

Het gaat erom dat de uitstoot van een voertuig in de categorie personenauto een deeltjes uitstoot van niet meer dan 0.005 g/km mag hebben. Dit is gelijk aan de uitstoot die vastgelegd is in de Euro 5 norm.

Volledigheidshalve moet dit wetsvoorstel nog wel door de 1e kamer goedgekeurd worden. Het maakt onderdeel uit van het belastingplan 2020.