Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dieselmotor vervangen

Vraag gesteld door op 11 november 2019

Ik heb een pilote (6m) uit 2005 alles er op en er aan met een 2.8 dieselmotor en 180000 km. Hij is in goede staat en ik wil de motor eventueel vervangen door een milieuvriendelijke motor. Kan dat en is dat prijzig? Als dit geen goede optie is zal ik een hele nieuwe camper moeten aanschaffen om het milieu ter wille te zijn. Waar kan ik dan mijn huidige camper bij inruil op inzetten?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Een dergelijke ingreep kost ontzettend veel tijd en zal erg duur zijn vanwege het maatwerk. Tevens zal de waarde van uw huidige camper niet significant stijgen. De aanschaf van een andere camper is dan zonder twijfel een betere keuze.

Kunt u dan niets doen met uw huidige camper omwille van het milieu?

Er is een grote kans dat er voor uw camper een zogenaamd “retrofit roetfilter” bestaat. Een bijproduct van het verbanden van diesel is roet. Vooral in stedelijke gebieden draagt dit bij aan het fijnstofprobleem. Met een retrofit roetfilter is het mogelijk deze roetuitstoot flink terug te dringen. Tevens hebben goede systemen een positieve invloed op de NOx uitstoot. Uw huidige camper kan dus wel degelijk schoner gemaakt worden.

U komt hierdoor niet in aanmerking voor een andere (hogere) emissieklasse, maar u kunt in Duitsland wel in aanmerking komen voor een zogenaamde groene milieusticker, waardoor u bepaalde stedelijke gebieden weer in mag. U moet dan wel een gecertificeerd systeem aanschaffen. Tevens is dit een ingreep die technisch veel minder ingrijpend is dan het vervangen van de motor en die qua kosten en baten, een goed resultaat geeft. Niet zo schoon als de huidige generatie diesels, maar wel een goede verbetering ten opzichte van de huidige uitstoot.

Een voorbeeld van een bedrijf wat gespecialiseerd is in dergelijke systemen vind u hier.

Tevens vraagt u wat de huidige waarde is van uw camper. Wij beschikken helaas niet over een koerslijst voor campers. Beter kunt u dan vergelijkbare campers op internet met elkaar vergelijken om zo een idee van de waarde te krijgen.