Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Chassiswijziging caravan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 oktober 2019

Ik rijd een Kia Carens, welke een Max trek gewicht kan trekken van 1300kg. Momenteel kijken wij naar een nieuwe caravan. De Dethleffs 480 QLK C joy heeft een Technisch toegestaan totaalgewicht van 1200 kg. Dit kan onze auto dus trekken. Op termijn komt er een andere auto. Ik denk dat deze auto een hoger gewicht zal kunnen trekken en denk er daarom over om het maximale technisch toelaatbare gewicht te laten verhogen. Dit kan met en zonder chassiswijziging. Ik heb enkel rijbewijs B en wil de combinatie Kia Carens en Dethleffs C joy zoals beschreven graag kunnen rijden zonder rijbewijs E te moeten halen.

1. Wat is het verschil in wijzigen Max toelaatbaar technisch gewicht tussen met en zonder chassiswijziging?
2. Hoe zwaar, op papier, mag mijn toekomstige caravan zijn als ik deze wil kunnen trekken zonder rijbewijs E te moeten halen en met mijn Kia Carens?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Dethleffs C´joy met een technisch toegestaan  maximum massa van 1200 kilo.

Als u een caravan aanschaft en u wil in de toekomst het gewicht laten verhogen kunt u dit alleen laten verhogen naar het technische maximum massa.

Als u er dus voor kiest om de caravan te laten uitrusten met een as die bijvoorbeeld 1600kg mag dragen, dan is dat de technische maximum massa. Kiest u voor een as die slechts 1300 kg kan dragen, dan zal in de toekomst er nooit een hogere toegestane massa afgeven kunnen worden dan deze 1300kg. Soms is er dus een chassiswijziging nodig om in de toekomst wel een hoger laadvermogen te kunnen krijgen.

De toegestane maximum massa kunt wel laten verlagen.

U beschikt over een rijbewijs B, in totaal mag u niet boven de 3500kg (ledig gewicht en laadvermogen) uitkomen.

Uw Kia Carens heeft een gewicht van 2140 kg, uw caravan mag in dat geval niet meer wegen dan 1360kg (ledig gewicht + laadvermogen)
Als u in de toekomst dus een andere auto wilt aanschaffen moet u er dus rekening mee houden dat het totaalgewicht niet boven de 3500kg uitkomt. Anders moet u alsnog een BE rijbewijs halen.