Verkoop stacaravan
Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 september 2019
Wij hebben een stacaravan Sunseeker Mallorca van 2007 met 1 slaapkamer op een camping staan in Zeeland. Deze willen we gaan verkopen met behoud van standplaats. De eigenaresse van de camping doet de verkoop, wij mogen dat zelf niet. Zij bepaalt ook de verkoopwaarde van de caravan en wij hebben hier zelf niets op in te brengen. De eigenaresse biedt onze caravan te koop aan met behoud van de standplaats, dus met tuinhuisje en alles tip top aangelegd en onderhouden. Plaats is ongeveer 150 m2. Wij krijgen een bedrag van € 9450,-- en moeten haar € 1250,-- bemiddelingskosten betalen.Dit bedrag valt ons erg tegen. Nu willen wij graag weten wat de verkoopwaarde van de caravan is en is het juist dat wij zelf helemaal niets in te brengen hebben bij de verkoop van onze eigen caravan.
Antwoord van Henny
ANWB ExpertU wilt uw stacaravan op de plaats verkopen. Deze staat op een camping in Zeeland. De eigenaresse van de camping regelt de verkoop, bepaalt de prijs en ze rekent bemiddelingskosten van 1250 euro. Zowel de verkoopprijs als de bemiddelingskosten valt u erg tegen. Bovendien vraagt u zich af of u daar zelf helemaal niets over te zeggen heeft.
Bij de verkoop van een stacaravan heb je te maken met meerdere partijen: campingeigenaar, verkoper en koper. Dat betekent dat u niet alleen met de koper te maken heeft maar dat de campingeigenaar ook toestemming moet geven voor de verkoop. Daarnaast moet de campingeigenaar een huurovereenkomst aangaan met de koper en hij mag zelf bepalen of hij dit doet. De campingeigenaar mag regels stelle ten aanzien van de verkoop met behoud van plaats, ook mag hij iets zeggen over de verkoopprijs. U kunt met de campingeigenaar in overleg gaan en hem voorstellen om de prijs door een expert te laten vaststellen. U bent hier wel enigszins gebonden omdat de campingeigenaar u geen toestemming kan geven als u het niet met elkaar eens kunt worden. Laat u de toestemming van de campingeigenaar wel schriftelijk vastleggen.
Bemiddeling
Bij bemiddeling wordt er meestal een bepaald percentage van de verkoopsom berekend als bemiddelingskosten. U kunt deze kosten betwisten als u het niet eens bent met de hoogte van de bemiddelingskosten. Maar ook hiermee loopt u het risico dat de campingeigenaar moeilijk gaat doen, waardoor uw caravan onverkoopbaar wordt. Is de camping aangesloten bij de RECRON, dan is artikel 9 van de RECRON-voorwaarden van toepassing.
Om problemen te voorkomen raden wij aan een bemiddelingsovereenkomst te sluiten. Maak duidelijke afspraken over kosten en taken van de bemiddelaar, de minimumverkoopprijs en hoe lang de bemiddeling mag duren. De bemiddelingsvergoeding dient wel in redelijke verhouding te staan tot de te verwachten uren en kosten die de bemiddelaar maakt of zal maken.
Deel deze pagina