Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische gas afsluiter

Vraag gesteld door op 27 juni 2019

Beste mensen,

Ik heb 2 jaar geleden een elektrische gasklep gekocht om eenvoudiger en dus veiliger mijn (camping)gas te kunnen afsluiten. Dit las ik ergens in een artikel van de ANWB. Kort geleden ontdekte ik dat die klep best warm wordt, ik kan hem nog net vastpakken dus dat zal zo’n 60 graden zijn. Er loopt ook een continue stroom van 0,6 á 0,9 ampère als de klep openstaat. Voorheen heb ik dit nooit gecontroleerd omdat ik geen idee had dat dit heet kon worden. Is dat normaal? Het voelt gek dat een afsluiter best heet wordt namelijk. Maar misschien is dit heel normaal. Ik kan niet even langs de leverancier want mijn boot ligt in Frankrijk. Wel heb ik ze (Gearge Kniest) een mail gestuurd. Hun leverancier antwoordde dat in de driejaarlijkse inspectie(?) wel aan het licht zou komen wat er aan de hand is. Wonderlijk antwoord wat mij betreft. Ik wil gewoon weten of het nú veilig is en of het normaal is.

Ik hoop dat jullie mij afdoende antwoord kunnen geven. 
Het gaat om onderstaande afsluiter.
https://www.georgekniest.nl/catalogus/scheeps-techniek/koken-en-gas/gas-aansluitingen/afstandbediening-gasfles-12v/

Met vriendelijke groet

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een vraag over een magneetafsluiter van uw gasinstallatie en u vraagt zich af of het normaal is dat die warm wordt.

Het is inderdaad normaal dat een magneetafsluiter warm wordt als die in gebruik is.
Zoals u terecht aangeeft heeft u gemeten dat er een een stroom van 0,6 tot 0,9 ampère loopt.
Die stroom is nodig om de magneet te bedienen die de klep tegen de veerdruk in opent. Dit resulteert in warmteontwikkeling. Op het moment dat de stroom wegvalt, gaat de klep meteen dicht.  Het is daarom altijd belangrijk om een magneetventiel te monteren in een geventileerde omgeving.

Ik zie dus niet direct aanleiding dat u zich zorgen zou moeten maken. Op het moment er voldoende ruimte om de klep is zou die zo geconstrueerd moeten zijn dat er genoeg warmte afgevoerd wordt.

U geeft al aan dat u elke 3 jaar de gasinstallatie laat keuren. Ook dan zal er inderdaad naar de werking van deze klep gekeken worden.