Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vuilwatertank

Vraag gesteld door R. de Lange op 3 mei 2019

Ik wil met mijn camper door Europa reizen maat heb begrepen dat voor sommige landen een vuilwatertank verplicht is, kunt u mij vertellen welke landen dit zijn?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wil met uw camper door Europa reizen en vraagt voor welke landen een vuilwatertank verplicht is.

U kunt er vanuit gaan dat het de bedoeling is het afvalwater op te vangen en dit, op hier voor aangewezen plaatsen, te lozen.
Er zijn ook campings waar de mogelijkheid bestaat, het afvalwater met een slang, direct op het riool aan te sluiten. Dan is er nog de vraag hoe het afvalwater dan opgevangen moet worden? Indien er geen vaste afvalwater tank aanwezig is, zijn er bij de kampeerwinkels diverse soorten tanks leverbaar die aangesloten kunnen worden op de afvoer. Soms volstaat een emmer al. Ook zijn er zogenaamde afvalwaterzakken beschikbaar die op de afvoer aangesloten kunnen worden.

Wij hebben vernomen dat er soms sprake zou kunnen zijn dat in bepaalde landen, en dan met name Scandinavië, een gesloten afvalwater systeem een verplichting is. Gewoon een emmer onder de afvoer zou dan niet toegestaan zijn. Wij hebben dit niet nog niet met zekerheid kunnen vaststellen. Of er dus campings bepaalde huisregels hebben, of dat er inderdaad sprake is van wetgeving, kunnen we u dus niet vertellen. Onze campinginspecteurs hebben er in ieder geval nog niet mee te maken gehad, maar we kunnen het ook niet helemaal uitsluiten.

Mocht u dus gaan rondreizen en nog niet weten waar u terecht gaat komen, dan is het misschien verstandig dat u zorgt dat u een deugdelijk afvalwater systeem heeft, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.