Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tachograaf bij oprijwagen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 april 2019

Mijn man heeft als hobby offroaden met een jeep. De jeep weegt 2000 kg. Als we ergens naar toe gaan, willen we slapen in de caravan. Dus hebben we bedacht: een oprijwagen waar de jeep op kan. Daar een trekhaak achter voor de caravan. De caravan weegt 1300 kg. Totaal gewicht komt uit op: 6500 kg.

Vragen: we hebben een CE rijbewijs nodig om met deze combinatie te mogen rijden?
Omdat het een oprijwagen is met een totaal gewicht van 5 ton (als de jeep van 2 ton er op staat); moet er een tachograaf in de oprijwagen? Zo ja; kunnen we als particulier een bestuurderskaart aanvragen bij de KIWA? Hoe moeten we die bestuurderskaart uitlezen? (bon printen en 28 dagen bewaren?). Moeten we ons houden aan het Rijtijdenbesluit?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt uw jeep op een oprijwagen vervoeren en daarachter een caravan koppelen. Het totaal gewicht van de combinatie is 6.500 kg. U vraagt of u voor het rijden met deze combinatie een CE-rijbewijs nodig hebt, of u een tachograaf moet hebben en een bestuurderskaart moet aanvragen. Bovendien wilt u weten of het Rijtijdenbesluit voor u van toepassing is.

Voor het rijden met deze combinatie heeft u inderdaad het rijbewijs CE nodig. Meer informatie over dit rijbewijs kunt u vinden op de site van het CBR. Wanneer u de caravan zou kunnen koppelen aan de jeep kunt u volstaan met een rijbewijs B of BE, afhankelijk van het totale gewicht van de jeep met caravan.

Alleen het beroepsgoederenvervoer moet zich houden aan het Rijtijdenbesluit. Maar het kan natuurlijk geen kwaad wanneer u zich wel houdt aan de rij- en rusttijden van dit besluit. Een tachograaf is ook alleen verplicht voor het beroepsgoederenvervoer. Een KIWA chauffeurskaart heeft u niet nodig.

Meer informatie, onder meer verkeersregels en milieuzones, over het rijden met de oprijwagen en caravan  kunt u lezen op de website van Evofenedex en onze landeninformatie.