Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reparatie hagelschade dak Knaus Sudwind 500EU

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 mei 2019

Ivm met hagelschade is het dak van mijn caravan (bouwjaar 2014) gerepareerd. Er is een nieuw dak over het bestaande dak gelegd. Het nieuwe dak ligt er zogenaamd los op en is alleen aan de randen en rond de dakluiken gelijmd. De kosten waren hiervoor 5.017,- euro. Nu willen wij de caravan verkopen en de waarde wordt door deze wijze van repareren minder, omdat, volgens de kopen (een caravanbedrijf) het nieuwe dak niet geheel vastgelijmd is. De Knaus heeft een sandwichdak. Vraag is: is de reparatie correct uitgevoerd en zijn de kosten in verhouding met de reparatie. Bij voorbaat dank voor de reactie

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een vraag of de reparatie van uw caravan dak juist is uitgevoerd en of de waarde hierdoor nu verminderd is.

Er bestaat geen eensluidende reparatiemethode.
Je kunt de oude plaat eraf pellen en de nieuwe opnieuw verlijmen, maar dat is een ‘hell of a job’.
Men laat vaak op de vlakke delen de oude plaat zitten en alleen de rondingen haalt men weg. De constructie mag niet in het geding komen en dat is niet het geval.

Het is niet mogelijk om van hier uit te beoordelen of deze reparatie goed gedaan is.
Maar dat de plaat niet overal vastgelijmd zit wil niet zeggen dat de plaat er niet deugdelijk op zit.

Alle daken van caravans hebben normaal gesproken een sandwichconstructie. Die constructie is dan ook niet gewijzigd en het plaatsen van een nieuwe dakplaat brengt daarin geen verandering.
Het is alleen een optische reparatie.
Op de vraag of de reparatie het waard was, is het ook lastig een antwoord te geven.
Het is onduidelijk of de reparatie in opdracht van de verzekering gedaan is want dan zal er een expertise aan vooraf gegaan zijn.  

Hoe dan ook is de caravan nu zoals die is, en het hoeft niet zo te zijn dat de waarde hierdoor heel negatief beïnvloed zal worden.

Enige daling van restwaarde kunnen we ons wel voorstellen maar dat was wellicht ook bij een andere reparatiemethode van toepassing geweest.
Veel caravans van nu zijn uitgerust met een hagelbestendig GFK dak waarbij dit soort schades veel minder voorkomen.