Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oploopdemper wel of niet laten vervangen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 april 2019

Al jaren voel ik bij het optrekken (lossen van de oplooprem van de caravan) een bonk en voel ik een duidelijke schok, zelfs als ik op een vlakke weg alleen maar op de motor heb afgeremd. Ik hoor/voel echter niets bij het oplopen.
Zowel bij de BOVAG-keuringen van 2014, 2016 en 2018 heb ik dit feit aangegeven en was de uiteindelijke reactie, dat alles in orde was en niet vervangen hoefde te worden (keuring OK met sticker).

Bij de ANWB-VIVA-keuring van 3 weken geleden heb ik dit feit specifiek bij de chef-werkplaats aangegeven, hij is speciaal gaan vragen bij de monteur en ook toen was de uiteindelijke reactie, dat alles in orde was en niet vervangen hoefde te worden (alleen maar OK’s op keuringsrapport).

Maar… nu lees ik in de e-mail van de ANWB (wo 24-4-2019 08:35u) het volgende op het vervolgtabblad “Caravan vakantieklaar?". Ga goed voorbereid met de caravan op vakantie”: Schok? Voel je een schok bij het oplopen of het lossen van de oplooprem? Dan is er iets mis. Vaak moet de oploopdemper dan vervangen worden.

Tja, nu weet ik niet wie ik moet geloven. De BOVAG-keuring, de ANWB-VIVA-keuring of de tekst van de ANWB? Wie weet wat ik nu het beste kan doen, voordat ik op vakantie ga?

NB: Zowel de BOVAG-keuringen als de ANWB-VIVA-keuring zijn bij hetzelfde caravanbedrijf uitgevoerd

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U voelt een duidelijke schok bij het optrekken van de auto tijdens het rijden met uw caravan. Bij het afremmen van de combinatie ervaart u dit niet. Dit probleem speelt al enkele jaren.

Bijgeluiden zijn een indicatie dat er iets niet helemaal in orde is. Tijdens de diverse BOVAG-keuringen is echter door de monteurs geen defect geconstateerd. We mogen dan aannemen dat u veilig op vakantie gaat.
De oorzaak van een bonkend bijgeluid tijdens het remmen en optrekken komt in veel gevallen voort uit een niet goed werkende oploopdemper. Dit is eenvoudig te controleren en hij is blijkbaar in orde bevonden.
Een andere oorzaak kan zijn dat de lagerbus van het schuifstuk waar de oploopdemper in zit enige speling vertoont of onvoldoende gesmeerd is. Dit is niet direct van invloed op de verkeersveiligheid maar verdient wel aandacht.