Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lucht of stikstof voor caravanbanden?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 april 2019

Wij hebben een Eriba Nova 495. Over een paar weken gaan we voor 4 maanden op reis. Wat is uw advies. Lucht of stiksof in de banden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraag of u de caravanbanden beter met stikstof óf gewoon met buitenlucht kunt afvullen.

Bij de ANWB is geen wetenschappelijk onderzoek bekend naar de (door garages en ketens gecommuniceerde) voordelen van met stikstof gevulde banden. Banden gevuld met stikstof zouden hun spanning langer behouden. Stikstof is een prima middel om banden mee te vullen, maar dat banden gevuld met stikstof langer hun spanning behouden dan banden gevuld met lucht hebben wij nog niet zien aangetoond.

Het belangrijkste is dat de bandenspanning geregeld wordt gecontroleerd en dat indien nodig de band weer op spanning wordt gebracht. Dat kan uitstekend met lucht, dat overigens al voor circa 78% uit stikstof bestaat. Dus bijvullen met stukstof levert u zo'n 22% méér stikstof op dat wat al in de buitenlucht zit. Dat zal wat ons betreft echt niet het verschil maken en volstaat ''gratis'' lucht dus prima en kan ik geen wetenschappelijk bewijs vinden om u tóch in stikstof te laten investeren. Dus voor vertrek gewoon middels de gebruikelijk manier de banden op de juiste spanning zetten met het aanvullend advies gedurende die 4 maanden geregeld dit te checkken, óók bij het trekkend voertuig.

 

Reactie - 12 april 2024
ANWB lid - J.P. Kruys

Ik heb al 10 jaar stikstof in mijn caravan banden en controleer deze eens per jaar (of bij vervanging van de banden) en hoef nooit bij te vullen! Wat mij betreft bewijs genoeg.