Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

2 of 3 puntsgordel

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 2 april 2019

Wij willen graag gordels plaatsen op alle zitplaatsen in onze Alkoof camper uit 1996 (bedrijfswagen). Van de 6 zitplaatsen in het camper gedeelte, is de tweezitsbank voorzien van een 3-puntsgordel. Zijn 2-puntsgordels/heupgordels veilig genoeg? Het is niet bedoeld voor kinderzitjes. Is er een verschil in veiligheid van heupgordels met de rijrichting en tegen de rijrichting in?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U bent van plan gordels plaatsen of alle zitplaatsen van uw Alkoof camper uit 1996.
3-Punts gordels zijn per definitie veel veiliger dan 2-Punts gordels. 2-punts gordels zijn niet geschikt voor kinderzitjes.

Indien mogelijk is een 3-punts gordel altijd te verkiezen boven een 2-punts gordel. Waarbij ik wil opmerken dat een 2-punts of 3-punts gordel dan weer te verkiezen valt boven het hebben van géén gordel, ook als dit niet verplicht is.

Uiteraard is de kwaliteit van de bevestigingspunten  ook van belang  voor de veiligheid van de gordels. Het verdient zeker geen aanbeveling de nu aanwezige 3-punts gordels te vervangen voor 2-punts gordels.

Gezien de leeftijd van uw camper zijn gordels in het camper gedeelte niet verplicht. Maar het zal u niet verbazen dat gordels in nieuwe personenauto’s inmiddels voor elke zitplaats verplicht zijn. Tevens mogen personenauto’s die in gebruik genomen zijn na 31 december 2014, niet zijn voorzien van zijdelings gerichte zitplaatsen.