Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade na verlies wiel van caravan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 maart 2019

Gisteren mijn fendt tendenza 465 fsb opgehaald na het vervangen van de asrubbers ivm met teruglopende vering. Na ongeveer 500 meter kwam het linker wiel los van de caravan. Na de reparatie had men vergeten de bouten van het wiel goed aan te draaien. De dealer kwam redelijk snel, er ontstond direct een behoorlijke file enz. We zijn uiteraard behoorlijk geschrokken.

De caravan kwam met alles wat dusonder de as ge-laatst is, op het wegdek terecht, zoals mover, schokbreker, remtrommel en wat nog meer? Ook de wielkast is beschadigd uiteraard.

De vraag is nu wat is/kan er allemaal beschadigd zijn en kan dit allemaal goed gerepareerd worden zonder dat dit verder invloed heeft op rijgedrag etc. van de caravan?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U vraagt wat er allemaal beschadigd kan zijn en of dit goed gerepareerd kan worden nadat er een wiel van de caravan afgelopen is en de caravan op de grond terecht gekomen is. Zoals u zelf al gezien heeft zijn er een aantal dingen zichtbaar beschadigd. De wielkast, de mover, een schokbreker en de remtrommel.
 
Na demontage van deze onderdelen zal er verder nog gekeken moeten worden of er schade aan het chassis van de caravan ontstaan is. Of  het chassis beschadigd  is valt pas te zeggen op het moment dat men dit nagemeten heeft. De genoemde onderdelen zijn allemaal te vervangen. 

De dealer die de as gereviseerd heeft moet in staat zijn te beoordelen wat er na de klap allemaal stuk gegaan is. Vaak is dit pas goed te beoordelen als bijvoorbeeld de mover die een klap opgevangen heeft, gedemonteerd is zodat de bevestigingspunten beoordeeld kunnen worden.

Als alle onderdelen die beschadigd zijn, vakkundig gerepareerd dan wel vervangen zijn, zie ik geen reden dat dit invloed zal hebben op het rijgedrag en functioneren van de caravan. Ik hoop dat de dealer en u samen een oplossing kunnen vinden, voor de schade die ontstaan is , nadat ze vergeten zijn de wielbouten vast te draaien. Ik kan me voorstellen dat u enorm geschrokken bent nadat u onderweg het wiel bent verloren.