Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oude camper besturen met B rijbewijs

Vraag gesteld door flemmens op 25 december 2018

Mijn ouders hebben een oude camper (1969), deze mocht altijd met klein rijbewijs bestuurd worden omdat deze voor 1980 geregistreerd was als kampeerauto. Bij volle watertanks e.d gaat deze over de 3500 kg heen.
Ik kan deze regel nergens meer terug vinden, is deze verdwenen?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt of u met uw b-rijbewijs de camper van uw ouders mag besturen.

Om deze vraag te kunnen beantwoorden verzoek ik u het kenteken van de camper aan ons door te geven.

Alvast bedankt.***

Reactie van flemmens:

Goedenavond, Bedankt voor uw reactie. Het kenteken is 26ZB92 het maximale gewicht op het kenteken zal onder de 3500 Kilo blijven, echter met gevulde tanks zal het daar overheen gaan. Mag ik er dan mee rijden.

Het aantal zitplaatsen staat niet vermeld op het kenteken. Kan ik er nu vanuit gaan dat op elke zitplaats iemand vervoerd mag worden. Er zitten geen gordels in de camper. Kan ik er dan vanuit gaan dat ik de kinderen pas mag vervoeren indien zij boven de 1.35 m lang zijn?***

Reactie van Henny van den Bergh:

Met het B-rijbewijs mag u rijden tot een maximaal gewicht van 3500 kg. Boven dit gewicht is het niet toegestaan met het B-rijbewijs.

Wat betreft de zitplaatsen: in oudere kampeerauto’s staat het aantal zitplaatsen niet op het kentekenbewijs. Als er geen gordels in de camper zitten, mogen er net zoveel personen mee als er zitplaatsen zijn.

De informatie hierover kunt u vinden op de volgende link: https://www.nkc.nl/advies/wetgeving/passagiersvervoer-autogordel/

Kinderen tot een lengte van 1.35m mogen alleen worden vervoerd in een goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel. Om deze te kunnen bevestigen is een autogordel nodig.

Meer informatie over vervoer in een kampeerauto vindt u op onze website.