Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb een mankement aan mijn as van mijn caravan. (nieuw gekocht in 2016) Mijn dealer komt niet over de brug

Vraag gesteld door Hans143 op 23 mei 2018

Bij de eerste onderhoudsbeurt bleek mijn as te zijn doorgezakt waardoor de wielen iets scheef staan. Uitleg was dat de rubberen veren gedraaid zijn door wellicht overbelading of door te hard rijden over een drempel. De schuld wordt bij mij gelegd. De caravan kan 1350 kg hebben. Bij weging bleek dat het gewicht 1285 kw was(alle inventaris aan boord, alleen kleding en twee fietsen komen hier nog bij). Mijn vrouw en ik gebruiken de caravan uitsluitend met zn tweeën. Kinderen gaan niet meer mee. Ik zit dan zo'n beetje op de grens van het maximum toelaatbare gewicht maar zeker niet hier ver overheen. Ook rijd ik nooit te had over een drempel omdat het disselwiel anders de grond raakt. De LMC dealer zegt geen garantie te geven op de as omdat dit van een andere fabriek komt. Ik heb hier geen goed gevoel bij en vraag mij af of ik geen enkel recht heb op compensatie. Als ik zelf de as zou vervangen kost me dit op zijn minst 1.500,- euro. De caravan is een LMC Style (bouwjaar 2015 maar als overjarig showroommodel gekocht in 2016. Keuring was in april 2018) Volgens de dealer kon ik er rustig mee blijven rijden. Alleen de banden zullen schuin afslijten. Is dit niet gevaarlijk?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Tijdens de onderhoudsbeurt van uw caravan blijkt de as enigszins te zijn doorgezakt waardoor de wielen zichtbaar scheef staan.

Een feit is dat als zoiets voorkomt er altijd sprake is van overbelasting. Hetzij door te veel belading, hetzij door een piekbelasting doorgegeven via het wegdek. En de gereden kilometers.

Als een dealer een caravan verkoopt dan zijn fabrieksgarantie en wettelijke garantie voor zijn rekening. Hij kan zich nooit verschuilen achter het feit dat de as van een andere fabriek komt. Haast elk onderdeel komt van een toeleverancier en dan zou je nergens garantie op hebben.

Hij kan echter niet aansprakelijk gesteld worden voor het feit dat de vering van de as na een aantal jaren wat doorgezakt is. Als u een goede klant bent wil hij misschien nog wel ergens coulant zijn.

Ik wil u adviseren om de as na te laten kijken door een specialist zoals Triorep. Er kunnen nieuwe asrubbers ingeperst worden, een hele nieuwe as is niet nodig.