Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan Runflat banden

Vraag gesteld door Ariemax op 13 mei 2017

LS. Om reserve wiel uit te sparen. Wil ik weten of runflat banden gemonteerd mogen worden. En zoja kan dit zonder een tmps systeem. Of moet dit met? Met gewone banden heb je dit ook niet, vandaar. Hoor graag de laatste stand van zaken. Bij voorbaat dank Arie van Doorne

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U vraagt of runflat voor een caravan kunnen worden gebruikt.

Dat kan maar voor de meest voorkomende maten zijn er, voor zover bij mij bekend, geen runflat banden verkrijgbaar. Deze worden meer in het duurdere auto segment verkocht en dan zijn het meestal te brede en lage banden voor een caravan. Ook moet het draagvermogen (loadindex) hoog genoeg zijn. Maar wellicht komen die banden nog op de markt.

Een goed TPMS systeem (banden monitoring systeem) lijkt mij absoluut noodzakelijk omdat je maximaal maar 80 kilometer met een lekke runflat band kunt doorrijden en juist op vakantie maak je veel kilometers. Deze systemen zijn er ook voor caravans en ze zijn ook geschikt als u geen run flat banden heeft. U kunt zo op het autodashboard de druk van de caravanbanden in de gaten houden.

Problemen met caravanbanden ontstaan meestal door een te lage spanning, in combinatie met een te hoge snelheid en zware belading, waardoor te temperatuur veel te hoog wordt met soms een klapband als gevolg. De juiste spanning weten en deze voor de heen- én de terugreis van de auto en de caravan controleren kan een hoop ellende voorkomen. Een fietspomp met manometer is daarvoor al heel geschikt en ligt bij mij standaard in de achterbak.