Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper veilig overdragen bij verkoop

Vraag gesteld door Gerard Markies op 24 juli 2017

Ik wil mijn camper verkopen. Enkele inkopers adverteren met: wij halen uw camper thuis op samen met het kentekenbewijs. Betaling volgt later per bank. Ik vertrouw het niet helemaal. Als je het kentekenbewijs meegeeft wordt de camper overgeschreven en ben je hem kwijt. En je hebt nog geen betaling. Hoe werkt zoiets veilig en juridisch correct?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U wilt uw Camper verkopen en zou dat graag veilig doen. Het voorstel nu is dat uw camper wordt opgehaald en dat overschrijven en betalen later volgen.


Het is niet verstandig om uw camper met overschrijfbewijs mee te geven. En al helemaal niet zonder betaling. Zolang de camper op uw naam staat bent u verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de verzekering, motorrijtuigenbelasting en boetes. Het is dan ook raadzaam om direct de camper van uw naam te halen door met de koper samen naar een kentekenloket of RDW balie te gaan. Overschrijven kan ook online. Ook is het aan te raden om de betaling te regelen voor u de papieren en sleutels overhandigd.

Of de potentiele verkoper in uw geval bonafide is kan ik u zo niet zeggen. Wel raad ik u aan dit te onderzoeken, bijvoorbeeld door te zoeken naar revieuws.

Informatie over overschrijven vindt u op de website van de RDW.