Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper te zwaar

Vraag gesteld door Tamara82 op 25 september 2018

Goeden dag,

Een tijd geleden heeft mijn moeder een 2e hands camper gekocht. Ze heeft hier al erg veel problemen mee gehad.
Echter heeft er nu een ander serieus probleem zich voorgedaan, het blijkt dat de camper door verschillende accessoires veel te zwaar is.
Ze hebben hem gewogen en nu blijkt dat hij 3420 kg weegt, dit zou inhouden dat ze maar 80kg mee kunnen nemen.
De dealer waar ze hem hebben gekocht had wel een lijst gegeven met de accessoires die ze hebben en ze moesten zelf maar uitrekenen wat het gewicht dan zou zijn. Een leeg gewicht incl. de accessoires kon de dealer niet geven.

Zouden ze hier met de dealer nog iets aan kunnen doen?

Ik ben van mening dat de dealer hun gewoon heeft opgelicht, ze hebben een camper verkocht die niet bruikbaar is om mee op vakantie te gaan. Of wel een niet deugdelijk product.
Even ter info, ze hebben hem nu 2 jaar en zelfs nu zijn er nog steeds problemen die de dealer niet oplost of zeggen dat ze hebben gemaakt, terwijl het niet zo is.

Ik ben erg benieuwd naar jullie reactie.
Alvast bedankt.
Groeten Tamara

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De camper die uw moeder 2 jaar geleden heeft gekocht blijkt nu rijklaar 3.420 kg te wegen.

Bij de verkoop heeft de dealer aangegeven dat er accesoires op de camper zitten die niet zijn meegewogen met de camper. Nu blijkt dat de camper zo zwaar is vraagt u of de dealer hier nog iets aan kan doen.

Op het kenteken staat een massa ledig en een massa rijklaar vermeldt, dit scheelt al 100 kg.

Veel kampeerauto's staan in Duitsland op een hoger gewicht omdat in Duitsland het maximale gewicht voor het B rijbewijs hoger is. Als deze campers worden geïmporteerd wordt de maximaal toelaatbare massa op 3.500 kg gezet zodat de camper met een B rijbewijs bestuurd mag worden.

Het kentekenbewijs geeft een massa rijklaar aan maar daar komt nog een halve tank brandstof en schoonwater maar ook bijvoorbeeld een 2e gasfles en de inzittenden bij.

Zo veel mogelijk met een lege vuilwatertank en minimaal schoonwater meenemen helpt al.

De nog bestaande problemen moet de dealer natuurlijk gewoon oplossen maar aan het gewicht van de camper kan de verkoper niets veranderen.

***

Reactie van Tamara82:

Hallo Leo,

Bedankt voor het antwoord.

Echter is het probleem dat wij vinden dat de dealer had moeten vertellen dat door de extra accessoires er zoveel gewicht bij kwam.
De camper was nu zo goed als leeg aangezien ze hem voor een reparatie naar de dealer brachten. Wat er nu niet in zat waren kleding, eten, watertank etc. De gasflessen zaten er wel in.

Als ze nu dus weg willen, kunnen ze er zelf niet eens in rijden. Aangezien ze dan meteen boven de 3500kg gewicht komen.

We zijn erg benieuwd of we iets tegen deze dealer kunnen doen door het verstrekken van verkeerde informatie en het verkopen van een camper die niet bruikbaar is.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Kunt u aangeven wat het merk/type en bouwjaar ( misschien kenteken) van de camper is en wat er aan extra accessoires op zitten?
Welke verkeerde informatie heeft de dealer verstrekt?***

Reactie van Tamara82:

Hallo Leo,
De dealer heeft nooit gezegd wat precies het gewicht van de camper geweest is, ondanks vele malen aandringen. Ze hielden altijd vol dat het makkelijk kon en geen probleem was.
Het is een Rapido S7 bouwjaar feb 2007, ledig gewicht is 3040kg.
Ze heeft heel veel extra's: accu, airco, sataliet, tv, fietsenrek, luifel, hydraulische steunen, oven, trekhaak, 3 zonnepanelen.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Technisch kan de kampeerauto deze belading wel aan.

Als deze grote campers worden geïmporteerd worden ze veelvuldig teruggekeurd naar 3.500 kg zodat ze met een B rijbewijs bestuurd mogen worden.

Ook de koper heeft een onderzoeksplicht en met het kenteken zijn de gegevens van deze kampeerauto voor een ieder voorhanden op www.rdw.nl

Zeker na 2 jaar zie ik en mijn collega van juridische informatie geen mogelijkheden meer om de koop terug te draaien.

De maximaal toelaatbare massa van de camper kan wel verhoogd worden tot de technisch toelaatbare massa maar dan is een C1 rijbewijs nodig om de camper te besturen.

Misschien is het mogelijk om bijvoorbeeld de trekhaak te demonteren om wat meer laadvermogen te krijgen en kritisch te kijken wat er echt mee moet.