Tol Zwitserland voor campers boven 3.500 kg

Vraag gesteld door Dauven op 01 maart 2016

Wij willen in de zomer met de camper naar Italië en reizen via Zwitserland. Het is ons bekend dat er tol in Zwitserland betaald moet worden. Op de ANWB-site is voldoende informatie hieromtrent te vinden voor voertuigen onder de 3.500 kg.

Echter het gewicht van onze camper is net boven de 3.500 kg. Wij willen graag de vraag beantwoord zien hoe de tol betaling voor deze categorie voertuigen (campers) in Zwitserland werkt. Aangezien steeds meer mensen kiezen voor een camper boven de 3.500 kg is het goed dat de ANWB ook voor deze groep mensen informatie verstrekt.

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt hoe de tol betaling werkt in Zwitserland voor kampeerauto's boven de 3.500 kg.

Schwerverkehrsabgabe
Voor voertuigen boven 3.500 kg moet de zogenoemde Schwerverkehrsabgabe betaald worden. Uit dit formulier is op te maken, dat u bij een camper > 3.500 kg kan aangeven op welke dagen u van de Zwitserse wegen gebruikmaakt. Een tiendagenkaart kan voordeliger zijn. 

Ter plekke kopen bij grensovergang in Bazel gaat als volgt:
Campers > 3.500 kg: Volg de rechter rijstrook, voor bussen en caravans. Onder de overkapping, voor het stopbord links kunt u de camper parkeren, autopapieren pakken en aanmelden bij het bureau voor vrachtwagenbestuurders. Vraag het document (Pauschall) aan voor vrachtwagens, vul de eigen keuze in en betaal. De mogelijkheid bestaat ook om een 10 dagendocument te kopen. Alleen de dagen die u rijdt in Zwitserland invullen. Het document is een jaar geldig.