Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tol Zwitserland voor campers boven 3.500 kg

Vraag gesteld door op 1 maart 2020

Wij willen in de zomer met de camper naar Italië en reizen via Zwitserland. Het is ons bekend dat er tol in Zwitserland betaald moet worden. Op de ANWB-site is voldoende informatie hieromtrent te vinden voor voertuigen onder de 3.500 kg.

Echter het gewicht van onze camper is net boven de 3.500 kg. Wij willen graag de vraag beantwoord zien hoe de tol betaling voor deze categorie voertuigen (campers) in Zwitserland werkt. Aangezien steeds meer mensen kiezen voor een camper boven de 3.500 kg is het goed dat de ANWB ook voor deze groep mensen informatie verstrekt.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U vraagt hoe de tol betaling werkt in Zwitserland voor kampeerauto's boven de 3.500 kg.

Schwerverkehrsabgabe
Voor voertuigen boven 3500 kg, waaronder ook zware campers, is er geen tolvignet maar moet een zogenoemde Schwerverkehrsabgabe betaald worden. Bestuurders moeten zich hiervoor melden bij de douanekantoren aan de grensovergangen. Bij niet bemande overgangen staan borden met een telefoonnummer waar het voertuig na aanmelding geregistreerd wordt. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de verblijfsduur. 

Zie voor meer informatie ezv.admin.ch (zoek op 'Schwerverkehrsabgabe' en klik dan eventueel op de Franse, Italiaanse of Engelse versie).

Reacties

G. Smulders

Auteur - 4 mei 2023

Goedemiddag, wat zijn dan de kosten

Marlijn

ANWB Expert - 7 mei 2023

U wilt weten wat de tolkosten zijn van voor campers > 3500 kg.

Dit kunt u vinden op de website van de Zwitserse overheid. Het gaat om een forfaitaire heffing, die wordt berekend over het totale gewicht van het trekkende voertuig of het trekvermogen en de heffingsperiode. De informatie op het kentekenbewijs is bepalend.

Op de website vindt u onderaan de pagina een link naar een brochure (Merkblatt zur schweizerischen Pauschalen Schwerverkehrsabgabe (PSVA)) waarin uitgelegd wordt hoe de tarieven worden berekend.

Voor in het buitenland geregistreerde voertuigen is het sinds januari 2023 mogelijk de heffing vooraf te betalen. Zie: Via - De aanvraag voor de inzameling van PBM's (admin.ch)