Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het verstandig een oude motor (camper) te vervangen door een nieuwe om aan de milieu eisen te voldoen

Vraag gesteld door japie50 op 21 maart 2017

Ik overweeg om een oudere camper te kopen maar het probleem is dan gelijk dat je vanwege de milieu eisen sommige bestemmingen niet meer kan bereiken.
Is het verstandig om bijv. een goedkope oudere camper te kopen en dan de motor te vervangen zodat deze voldoet aan de emissie eisen (euro 4 of 5).
Zo ja, moet deze dan gekeurd worden door de RDW en hoe wordt dit dan aangegeven op het kenteken dat deze motor wel voldoet aan de eisen?
Is er een richtlijn te geven wat deze operatie zou kunnen kosten?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is om een motor van een oude camper te vervangen door een nieuwe motor om aan de milieueisen Euro 4 of 5 te voldoen.

Om maar met de deur in huis te vallen denk ik niet dat dit verstandig is.

Alleen met het vervangen van de motor bent u er niet. Ook de versnellingsbak, het uitlaatsysteem, bedrading en elektronica zal u moeten overbouwen. Voor wat betreft de kosten benaderen we hier de €10.000,- al. Tevens is het de vraag of er een passend set te koop is.

Als het al mogelijk is zal de auto na ombouw zeker door de RDW gekeurd moeten worden wat ook aanzienlijke kosten met zich mee zal brengen.

Voor campers die voldoen aan Euro 3 bestaat vaak de mogelijkheid om een retrofit roetfilter te monteren waardoor toelating in steden in Europa mogelijk wordt.

De kosten voor het plaatsen van een retrofit roetfilter liggen rond de € 1.500,-