is het beter de accu van de mover 's winters uit de caravan te halen?

Vraag gesteld door w.vogel op 05 juni 2015

Ik lees en hoor verschillende meningen over hoe je het beste de accu in de winter, dus ook bij vorst, kunt 'bewaren'. Tot nu toe deed ik dat thuis, maar het is een heel gedoe en gesjouw. Dit jaar gaan we waarschijnlijk niet meer op vakantie en dan zou de accu, als hij in de caravan blijft, 11 maanden lang niet worden opgeladen.
Ook hoorde ik dat het in de stalling loskoppelen van één van de polen voldoende is om leeglopen te voorkomen. Graag uw mening.

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Ondanks alle ongemak is het toch beter om de accu uit de caravan te halen.

Het onderhouden van een accu (bijladen) is afhankelijk van het type accu. Maar 11 maanden niet naar de accu omkijken is een te lange periode. Onder bepaalde omstandigheden kan hij zelfs kapot vriezen.
Het loskoppelen van de verbruikers is niet genoeg, want een accu loopt toch langzaam leeg (zelfontlading). En bij een te lage spanning gaat hij stuk.

Dus dan zou ik hem er toch maar uit halen om hem in de gaten te houden.***

Reactie van Frans1955:

Op aanraden van mijn dealer haal ik de accu er tijdens de (winter)stallingperiode uit. De accu zet ik op zolder en per 24 uur laat ik deze één uurtje (via een timer) opladen. Wel een gesjouw, maar op de momenten dat ik de mover nodig heb, doet hij het wel .......