Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het beter de accu van de mover 's winters uit de caravan te halen?

Vraag gesteld door w.vogel op 5 juni 2015

Ik lees en hoor verschillende meningen over hoe je het beste de accu in de winter, dus ook bij vorst, kunt 'bewaren'. Tot nu toe deed ik dat thuis, maar het is een heel gedoe en gesjouw. Dit jaar gaan we waarschijnlijk niet meer op vakantie en dan zou de accu, als hij in de caravan blijft, 11 maanden lang niet worden opgeladen.
Ook hoorde ik dat het in de stalling loskoppelen van één van de polen voldoende is om leeglopen te voorkomen. Graag uw mening.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Ondanks alle ongemak is het toch beter om de accu uit de caravan te halen.

Het onderhouden van een accu (bijladen) is afhankelijk van het type accu. Maar 11 maanden niet naar de accu omkijken is een te lange periode. Onder bepaalde omstandigheden kan hij zelfs kapot vriezen.
Het loskoppelen van de verbruikers is niet genoeg, want een accu loopt toch langzaam leeg (zelfontlading). En bij een te lage spanning gaat hij stuk.

Dus dan zou ik hem er toch maar uit halen om hem in de gaten te houden.

 

Reacties

A. Meijerink

Auteur - 30 november 2023

Ik laad de accu voor het eerst ook via een timer elke dag een uur op. Daarvoor had ik de accu de hele winter 24 uur aan de lader. Wat is volgens u de beste methode?

Mickel

Auteur - 30 november 2023

Een volle accu die in dit geval uit de caravan gehaald is, zal heel weinig ontladen. Uiteraard kan na verloop van tijd er sprake zijn van enige zelfontlading, maar u hoeft echt niet de accu elke dag op te laden, de accu dus aan een druppellader laten staan is ook onnodig, want er is geen enkele verbruiker.

Dit kan bij een auto die langer stilstaat wel het geval zijn. Een klokje, een alarmsysteem, het keyless entry systeem etcetera, kan ervoor zorgen dat er ondanks stilstand, wel enig stroomverbruik is.

Omdat er geen stoomverbruik is, zou ik in uw geval de accu eens per 2 à 3 maanden enkele uren aan de lader hangen. Mocht er dan sprake zijn van enige zelfontlading, dan is die weer helemaal opgeladen. Op deze manier heeft u ook geen stroomverbruik van een lader die onnodig aan staat.
 

Reactie van Frans1955:

Op aanraden van mijn dealer haal ik de accu er tijdens de (winter)stallingperiode uit. De accu zet ik op zolder en per 24 uur laat ik deze één uurtje (via een timer) opladen. Wel een gesjouw, maar op de momenten dat ik de mover nodig heb, doet hij het wel .......