Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik wil mijn fietsendrager achter op nog te verlengen chassisbalken van de caravan plaatsen. Wat is er op tegen?

Vraag gesteld door karelmeijers op 1 juli 2016

Op dit moment worden onze fietsen beide achterop de caravan geplaatst. Alhoewel ik een liertje heb is dit een heel gedoe. Verder kan mijn achterraam nooit open. Voor het krachtenverloop maakt het toch niet uit als ik mijn fietsen direct op de (verlengde) chassisbalken monteer. Het is volgens mij zelfs beter want het gewicht van de fietsen gaat niet via de (houten) caravan carrosserie naar dezelfde balken maar direct. Dit gebeurt wel bij campers. Wat is de adder onder het gras?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

De lichtgewicht caravanchassis’ die onder de huidige caravans worden toegepast bestaan meestal uit een L-profiel van enkele millimeters dik. Deze profielen zijn stevig genoeg om alleen de belasting op de vloer in verticale richting te kunnen opvangen. Naarmate de afstand vanaf de as naar achteren toeneemt des te zwakker het chassis wordt.

De profielen zijn er dus niet op berekend om andere krachten op te nemen. Het is daarnaast niet toegestaan om aan de ‘balken’ te lassen of er gaten in te boren.

Zou dit allemaal wel toegestaan zijn dan hebben we nog te maken met het feit dat een metalen constructie aan de achterzijde van de caravan extra gewicht oplevert, waarmee de wegligging nadelig beïnvloed wordt.

Deze situatie kan niet met campers vergeleken worden. Alle factoren zijn anders.***

Reactie van JasperW:

Zonder te boren of te lassen maar te klemmen moet het goed mogelijk zijn om met alu-profielen iets te maken dat net zo licht is als bijv. een merk-drager. Je zou zelfs nog een verbinding kunnen maken naar de achterwand.
Waar je wel rekening mee moet houden is het zichtbaar moeten blijven van de kentekenplaat e.d.***

Reactie van karelmeijers:

Hartelijk dank voor de antwoorden. Ik denk zelf ook dat het mogelijk moet zijn met een klemconstructie. Het in het chassis boren en/of lassen lijkt mij ook niet handig ivm corrosie. (Als je alleen in het lijf zou boren gaat vrijwel niets van de sterkte verloren> de profielen zelf hebben gaten in het lijf). Ik denk ook dat het gewicht in niets veschilt met de huidige situatie. Uw tip met een verbinding naar de achterwand is volgens mij erg belangrijk want er bestaat natuurlijk de mogelijkheid dat het geheel weliswaar sterk genoeg is, maar door zijn lange arm naar het steun profiel zal gaan bewegen (dansen).