Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

camper 's winters aan de stroom laten?

Vraag gesteld door hrklein op 23 oktober 2016

ls,
Is het verstandig of niet om de camper in de winterstalling aan de stroom te houden. Is het schadelijk voor de accu's? De camper is voorzien van een druppelaar om dit mogelijk te maken. Wat zou de maximum tijd zijn, en zou een tijdschakelaar (bv. enkele uren per week) een idee zijn?
ik ben benieuwd.
hrklein

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Het is niet schadelijk om de accu’s voortdurend op de lader aan te sluiten. De regelaar (druppellader) zorgt voor de juiste laadstroom.

Ik vind echter dat het niet noodzakelijk is. Een goede accu kan best een tijdje zonder bijladen. Het is afhankelijk van het soort accu en zijn conditie hoelang dat kan zijn. Daar is niet zomaar een tijdsinterval voor te noemen, maar dan denk ik eerder in weken dan in dagen.***

Reactie van Drong:

Na veel problemen met accu's is door specialist aangeraden mbv tijdschakelaar eens per week op te lade.***

Reactie van JasperW:

Het hangt m.i. wel een beetje af van het type en merk accu en van de lader. Die moeten wel bij elkaar passen. Vraag ernaar bij de leverancier.
Bij onze caravan heb ik ze er altijd uitgehaald en thuis permanent aan gezet. Dan heb je de bedrijfstemperatuur ook wat beter in de hand.
Maar als je een moderne accu en lader gebruikt ligt het allemaal wat makkelijker. Die kun je zelfs 'over het seizoen heen' tillen zonder bij te laden.