Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Werking ANVR

Vraag gesteld door Harry 1945 op 9 februari 2017

Via VakantieXperts/D-reizen heb ik een pakketreis geboekt (vlucht en hotel) naar Bilbao bij Sunair in september.
Op 1-2-2017 heeft het reisbureau mij op mijn verzoek het PNR nummer van de KLM vlucht gegeven zodat ik stoelen kan reserveren bij KLM; in hun mail deelden ze mij mede dat ik de stoelen dan ook kon reserveren. Dat heb ik gedaan, alleen kan de KLM die boeking niet afhandelen omdat Sunair de tickets nog niet heeft geprint (ondanks dat ik de gehele reissom heb betaald).
Sunair wil die tickets nu wel printen maar dan zijn eventuele annuleringskosten 100% van de vluchten voor mijn rekening en vallen buiten de ANVR voorwaarden.
In de eerste plaats vallen annuleringskosten (mits gedekt door de voorwaarden) onder mijn eigen reis- en annuleringsverzekering, maar in de tweede plaats wat gebeurt er als Sunair omvalt (dat heb ik bij OAD al een keer meegemaakt).
Wat is uw mening hierin ?
Met vriendelijke groet,

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een pakketreis geboekt naar Bilbao via Vakantie eXperts/D-reizen met vertrek in september 2017. De reis wordt uitgevoerd door Sunair (ANVR/SGR). De vlucht wordt uitgevoerd door KLM. Voor stoelreservering van de vlucht dient Sunair de tickets nu al te printen. Sunair wil u hierin tegemoet komen, echter bij een eventuele annulering komen de ticketkosten geheel voor uw rekening. Bovendien zijn de ANVR voorwaarden dan niet van toepassing. U vraagt zich af of bij een eventuele annulering een beroep kan doen op uw doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Voorts vraagt u zich af of u uw geld kwijt bent, indien de reisorganisator failliet zou gaan.

Annuerling
Of u bij annulering van de reis/vlucht een beroep kunt doen op uw doorlopende annuleringsverzekering hangt af van de reden van annulering. In de algemene voorwaarden reis-annuleringsverzekering staat omschreven in welke gevallen u hier een beroep op kan doen.

SGR
Zolang de boeking onder SGR (Stichting Garantieregeling) valt, dan hoeft u zich bij een eventuele faillissement van Sunweb geen zorgen te maken over de uitvoering van de reisovereenkomst of terugbetaling van de reissom.

Gelet op datum vertrek zou ik in uw geval nog even wachten met reserveren van de stoelen in vliegtuig. Ervaring leert dat er - buiten het seizoen - zeker tot een maand voor vertrek meer dan afdoende zitplaatsen naar keuze beschikbaar zijn.

Meer informatie over de SGR en over de annuleringsverzekering vindt u op onze website.