Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verwachte levensduur autoband

Vraag gesteld door S. Bos op 30 oktober 2017

Mijn winterbanden blijken binnen 20.000 km (3 winterperiodes) zo versleten te zijn dat ze vervangen dienen te worden. Volgens de verkoper ligt het aan de combinatie auto (Audi A4 2.0 TFSI) met deze specifieke band, Uniroyal 225/55R16 95H. De verkoper heeft bij aanschaf van de banden juist dit type band geadviseerd bij de auto, gezien het vermogen van de motor. Ik vraag me nu af wat ik redelijkerwijs van een autoband mag verwachten. 20.000 km lijkt me erg weinig. Kan iemand adviseren?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De winterbanden (Uniroyal) van uw auto zijn na 20.000 km (drie winters) aan vervanging toe. U vraagt zich af wat u redelijkerwijs van een (winter)band mag verwachten.

De levensduur van autobanden is sterk afhankelijk van de rijstijl bestuurder als van de rij-omstandigheden.

Uniroyal banden staan niet bekend om hun bovenmatige slijtage.

Voor een beroep op de wettelijke garantie moet u aannemelijk kunnen maken dat u de banden normaal gebruik heeft. Dit lijkt mij bij een dergelijk product, welke onderhevig is aan slijtage, lastig aannemelijk te maken.

Mocht u de winterbanden bij een BOVAG garagist hebben aangeschaft, dan zou u kunnen overwegen de zaak ter beoordeling voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Al dan niet met de hulp van uw eventuele rechtsbijstandverzekering. Middels een deskundige van de Geschillencommissie of vanuit uw rechtsbijstandverzekering kan onderzoeken of de banden zelf gebrekkig zijn.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.