Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeer van rechts - stilstaande auto

Vraag gesteld door AkovaE op 12 april 2018

Beste ANWB,

Mijn vriendin heeft gistermiddag een auto-ongeluk gehad. Ik was de bijrijder.

De situatie was als volgt:

Wij reden in de bebouwde kom waar er geen haaientanden waren. De auto die van rechtskwam kwam met een hoge snelheid aan (max snelheid is in dat gebied 30 km/uur) en nam een scherpe bocht naar links. Wij waren bewust van de hoge snelheid en stonden stil, maar de auto kwam alsnog hard aanrijden en reed tegen de linker bumper van de auto aan. De tegenpartij had schade aan de linkerkant.

De vraag is wie er in deze situatie gelijk heeft aangezien wij stilstonden en hij van rechts kwam aanrijden met een hoge snelheid en een scherpe bocht.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In verband met een aanrijding op een gelijkwaardig kruispunt, vraagt u zich af wie er aansprakelijk is.

Schade
Uitgangspunt is dat een ieder zijn eigen schade draagt, totdat men kan bewijzen dat een ander hier aansprakelijk voor is.

Nu de aanrijding heeft plaatsgevonden op een kruispunt (geen verkeerslichten, verkeersborden of verkeerstekens), waarbij de wederpartij van rechts kwam, had u de wederpartij voorrang moeten verlenen.

In beginsel bent u aansprakelijk voor de schade, tenzij u kunt bewijzen dat de aanrijding (mede0 het gevolg is van verkeersfouten (overschrijding maximum snelheid, geen verlichting voeren, etc) van de wederpartij.

Rechtsbijstand
Beschikt u over rechtsbijstand met de module verkeer; schakel deze dan direct in.

Meer informatie over aansprakelijkheid vindt u op onze website.