Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag je met de Airwheel op de openbare weg rijden?

Vraag gesteld door Pmin op 12 juni 2015

Mag je met een elektrische eenwieler op de openbare weg rijden?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Een Airwheel is volgens de wet een motorrijtuig.
Om hiermee op de openbare weg te mogen rijden moet het beschikken over een goedkeuring door de RDW. Voor de Airwheel is (nog) geen goedkeuring gegeven. Daarnaast kan de Minister regels geven voor bepaalde motorrijtuigen waardoor er voor die motorrijtuigen geen typegoedkeuring nodig is. Ook hiervan is (nog) geen sprake.
Dit betekent dat er met de Airwheel niet op de openbare weg mag worden gereden. Er mag wel op privéterrein mee worden gereden.

De verzekeringsplicht op grond van de WAM geldt voor voertuigen die op de openbare weg rijden. Dus als mensen met een Airwheel toch op de openbare weg rijden, moeten ze een WAM-verzekering hebben.

Voor rijden op privé terrein is er geen WAM-verplichting. En de Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP-verzekering) dekt dit niet, omdat de Airwheel een motorrijtuig is. Je loopt dus een risico dat je zelf voor de (mogelijk aanzienlijke) schade die je aan anderen op een privé terrein toebrengt, moet opdraaien.

We adviseren gebruikers van een Airwheel na te gaan welke verzekeringsmogelijkheden er zijn.***

Reactie van RogierDinges:

In 3 maanden is er alweer het 1 en ander veranderd denk ik. Ik heb op deze blog gelezen dat er een verzekeraar is in Nederland die specifiek een elektrische eenwiel verzekering aanbied en daar ook nog eens bij vermeld dat ze straatlegaal zijn op de openbare weg als 'bijzondere bromfiets': http://futurewheels.nl/2015/09/02/de-elektrische-eenwieler-is-te-verzekeren/