Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik opdracht schade claimen intrekken?

Vraag gesteld door krullebel op 23 november 2017

Door een botsing heeft mijn auto schade, de schuld is erkend door de tegenpartij en zo staat het ook op het schadeformulier.
Mijn tussenpersoon, Independer, biedt de gratis service om de schade te claimen bij de tegenpartij. Ik heb hen verzocht de schade te claimen. Ik wil de auto laten repareren bij mijn vaste garage en dit heb ik ook aangegeven bij Independer.
Nadat ik mijn auto bij de garage had geparkeerd zodat de expert kon komen kijken, hoorde ik het volgende van de garagehouder. De expert (van CED Automotive) zal de schade op een schadeveiling aanbesteden. Toen ik vervolgens CED Automotive belde voor een toelichting, gaf men aan dat hun rapport naar de verzekeraar zou gaan. Toen ik vroeg wie ze precies bedoelden, gaven ze aan dat dit Open Claims was, hun opdrachtgever. Ik raak het spoor bijster in alle partijen die hierbij betrokken zijn. Het enige dat ik wil is dat mijn auto gerepareerd wordt bij mijn vaste garage en dat de tegenpartij de reparatie betaald. Kan ik mijn opdracht bij Independer intrekken en rechtstreeks mijn claim bij de verzekering van de tegenpartij neerleggen? Wat is wijsheid om te doen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad. Uw verzekeraar regelt uw schade. Daarvoor is een expert ingeschakeld. U wil uw auto graag door uw eigen garage laten repareren.

Uw auto is uw eigendom. U mag de auto laten repareren door wie u dat wilt. U kunt zelf uw schade verhalen bij de tegenpartij. U geeft aan dat de aansprakelijkheid door de tegenpartij is erkend. De tegenpartij moet in dat geval uw schade vergoeden. Onder schade valt alles wat direct het gevolg is van de aanrijding, dus reparatie, eventueel vervangend vervoer ( 14 dagen maximaal en 75%) en andere kosten. Voor uitleg over verhaal van schade na een aanrijding verwijs ik u graag naar onze website.

Uw verzekering geeft aan dat zij de schade voor u kunnen veraheln. Daar zitten dan wel weer voorwaarden aan vast. Het is aan u of u daar gebruik van wilt maken. Ik raad u aan uw verzekering te bellen om te vragen of u de auto bij uw garage kunt laten herstellen. Kan dat niet, dan kunt u als u dat wilt aangeven dat u de schade dan liever zelf verhaalt.