Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het noodzakelijk om een bekeuring uit Amerika (Calafornie) te betalen?

Vraag gesteld door R-R op 8 december 2015

Via het autoverhuur bedrijf (Thrifty) kregen wij op 30 oktober een bekeuring binnen. Tijdens onze rondreis in west Amerika zijn wij op 1 dag 2x over een tolweg gereden. Tot op heden weten we niet om welke weg het precies gaat (op de bekeuring staan wel twee tolnummers die verwijzen naar de desbetreffende weg). Alle tolwegen die we hebben gepasseerd bestonden uit tol poortjes die we allemaal cash betaald hebben. Deze weg had waarschijnlijk camera's boven de weg, maar dit is ons ontgaan. Is er nog een mogelijkheid om onder deze bekeuring uit te komen? Zo ja, hoe? Zo niet, is het noodzakelijk om deze te betalen als we niet meer in Amerika komen? Of is het toch gewoon verstandig om de bekeuring te betalen (160 euro).

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen uit de Verenigde Staten en vraagt of u verplicht bent deze te voldoen en of er een mogelijkheid is onder deze boete uit te komen. 

Bij een bekeuring van buiten de EU bent u in beginsel niet verplicht de boete te betalen, maar de buitenlandse autoriteiten kunnen in dat geval wel uw naam in het opsporingsregister opnemen met het risico dat er bij een volgende bezoek aan de Verenigde Staten of bij een verkeerscontrole alsnog moet worden betaald. Daarnaast kan de boete daardoor ook een stuk hoger uitvallen.

Ook kan er in Nederland een incassobureau worden ingeschakeld, maar deze kunnen betaling niet zomaar afdwingen. Hiervoor dient een rechterlijke uitspraak gedaan te zijn. 

Op de brief staat als het goed is vermeld of en hoe u bezwaar kunt maken, maar dan moet u kunnen bewijzen wel tol te hebben voldaan. 

Meer lezen over buitenlandse boetes.