Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

inbeslagname auto in servië

Vraag gesteld door Alexandro op 20 maart 2017

Op doorreis naar Bulgarije werd ik aangehouden aan de Servisch - Bulgaarse grens. Mijn documenten werden gecontroleerd en mij werd verteld dat mijn auto "niet geregistreerd" zou zijn. Ik heb het kentekenbewijs en de verzekeringspapieren laten zien. De douane en politie hebben mijn auto (Engels kenteken) in beslag genomen. Bij inreis in Servië ben ik ook uitgebreid gecontroleerd, toen was alles in orde. De volgende dag moest ik voor een rechtbank verschijnen. De rechter oordeelde dat binnen 10 dagen mijn auto moest worden teruggegeven. We zijn nu ruim een maand verder en ik heb hem nog steeds niet terug. De douane is in beroep gegaan tegen het vonnis. Zij zeggen contact te hebben opgenomen met de Engelse autoriteiten over de registratie van mijn auto.Ik heb hiervan geen bewijs gezien. De Servische douane/politie heeft nu mijn auto, sleutels en alle papieren. Kan dit zomaar? Als ik iets verkeerd heb gedaan, betaal ik daarvoor een boete lijkt mij. Als ik niet met de auto mag rijden, kan ik hem laten vervoeren op een trailer. De politie gaat hiermee echter niet accoord. Nu ben ik mijn auto kwijt. Contact met de Nederlandse ambassade in Belgrado levert geen hulp op. Vandaag ben ik naar de douane gegaan om wat spulletjes uit de auto te halen. Deze staat geparkeerd in de buurt van het douanekantoor op een terrein vol met buitenlandse auto's, ik zag er meer dan 30 staan, de meeste met Engels kenteken. Ik weet niet waar ik aan toe ben en weet niet waar ik hulp kan vragen of een klacht kan indienen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op weg naar Bulgarije is uw Engels gekentekende auto op de grens Servië en Bulgarije door de Servische douane/politie in beslag genomen. Aanleiding voor inbeslagname is vooralsnog onduidelijk. Het Nederlands Consulaat in Belgrado kan niets voor u betekenen. U vraagt zich af hoe nu te handelen om uw auto terug te krijgen.

Gelet op feit dat uw auto geregistreerd is in Engeland - en mede gelet op het groot aantal in beslag genomen Engels gekentekende voertuigen in Servië - adviseer ik u contact op te nemen met de Engels RDW en/of het Engels Consulaat in Belgrado of het Servisch Consulaat in Nederland.
Mocht dit niets uitrichten, schakel dan uw rechtsbijstandverzekering in of neem een plaatselijke advocaat in de arm.