Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden 245/40/19 van Renault zijn na 15.500 km nog maar 2 mm

Vraag gesteld door G.Middag op 10 juli 2018

Voorbanden zijn na ca 15500 km nog maar ca 2 mm. Betreft Renault Talisman met 19 inch velgen. Banden continental sportcontact 6. Oorzaak zou zijn het feit dat de auto zwaarder is dan gemiddeld. Auto zit nog in fabrieksgarantie (bjr 2016). Is deze snelle slijtage normaal? Reed vroeger wel 50k km met 205/55/16.

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Slijtage van banden is van een groot aantal factoren afhankelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bandenmaat, snelheidscode (toegelaten maximum snelheid van de band), vermogen van de auto, rijstijl, wielstanden en dan nog merk/type van de band.

Uw Renault Talisman heeft 245/40 R 19 W banden. Dit is een grote, sportieve bandenmaat met een hoge toegelaten maximum snelheid (tot 270 km/h). Deze bandenmaat met deze snelheidscodering heeft, gemiddeld genomen, een veel hogere slijtage dan de bandenmaat die u ook noemt 205/55 R 16 die meestal met snelheidscode V of H is uitgevoerd.

Als ANWB berekenen wij altijd per auto en bandenmaat een "gemiddelde levensduur" die wij gebruiken voor het berekenen van de totale te verwachten autokosten (zie ons programma https://www.anwb.nl/auto/autokosten#/kenteken). Voor de Talisman met 245/40 R 19 W banden hanteren wij een gemiddelde van 23.000 km. Als 23.000 km de norm is dan zit de slijtvastheid van uw banden op ca. 70% van die norm. Dit zijn wel verschillen die wij normaal gesproken tegenkomen in onze bandentest. In de bandentest zouden wij 100% als goed beoordelen en 70% als (net) voldoende.

Zo bezien zouden we kunnen stellen dat de slijtage inderdaad hoog is maar niet abnormaal. Wij denken dus niet dat er een technisch defect aan banden of auto aan ten grondslag ligt en ook de relatie met de massa van de auto speelt geen rol in de verschillen tussen 100% en 70%. Gebruiksomstandigheden zouden nog een rol kunnen spelen, hoge temperaturen, veel regen, hard rijden, hard remmen zijn omstandigheden waarbij banden sneller slijten. Anders dan dat zouden wij de oorzaak toch zoeken in merk/type band en u adviseren een ander merk/type te proberen.

De 19" bandenmaat die u niet heeft hebben wij nog nooit getest. Onze laatste test van sportieve zomerbanden is uit 2013, een test van 225/45 R17 V. Voor wat het waard is, in die test scoorden de producten van Dunlop, Goodyear, Pirelli, Vredestein en Michelin op slijtvastheid beter dan Continental.