Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

auto max. kogelgewicht

Vraag gesteld door meindertpot op 8 maart 2017

Vraag: het max. trekgewicht van mijn Mercedes Benz 180D (Lease Edition uitvoering 2014) is volgens kentekenbewijs - kg. Kogeldruk wordt niet vermeld. Volgens de bijgeleverde “ EG- Uebereinstimmingsbescheinigung” is het trekgewicht en de kogeldruk - kg.

Volgens de AUTO week website staat bij dit zelfde type auto een trekmassa van 0 kg en een max kogeldruk van 75 kg. Dat laatste was een overweging bij aanschaf van de auto.

Nu wil ik een een trekhaak laten monteren voor het dragen van elektrische fietsen. Maar dat zou niet kunnen vanwege de max kogeldruk.
Desgevraagd geeft RDW/de importeur aan dat het voertuig dan gekeurd moet worden (keuringskosten € 500). Dat ga ik niet doen. Er zou wellicht iets zijn met een te lichte koeling van de motor. Of met de garantie? Of vanwege milieueisen?
Dat begrijp ik niet omdat de. max toelaatbare massa van het voertuig niet overschreden wordt.
Desnoods doe ik het zonder garantie.

Nu ben ik van plan om te vragen om een supplement (vervanging) te vragen (met kogelgewicht 75kg) van eerder genoemd MB document. Bij afwijzing overweeg ik een gemotiveerde en voor beroep vatbare beslissing te vragen. Maakt dat kans?

Dat het max trekgewicht 0 kg zou zijn heb ik geen probleem mee

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bent in het bezit van een Mercedes Benz 180D (Lease Edition/2014). U wil een trekhaak onder uw voertuig laten monteren voor de montage van een fietsendrager (2 elektrische fietsen). Probleem is echter dat trekgewicht als kogeldruk 0 kg bedraagt, oftwel; fietsendrager niet toegestaan. U vraagt zich af of het voor uw auto een kogeldruk van 75 kg kunt afdwingen.

Van mijn technische collega's heb ik vernomen dat een verhoging van kogeldruk niet realiseerbaar is. Dit heeft te maken met tal van zaken als de milieuvereiste type goedkeuring.

Dwaling
Mocht de verkoper u destijds bij aanschaf onjuist hebben voorgelicht over de mogelijkheden voor het monteren van trekhaak/fietsendrager, kunt u eventueel nog een beroep op dwaling doen. Bij een juiste voorstelling van zaken had u de auto niet gekocht.

Voor meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.