Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wat kan ik doen als de expert de dagwaarde veel te laag vaststelt?

Vraag gesteld door B Kamerbeek op 5 november 2015

Ik ben in België aangereden en heb behoorlijke schade aan mn auto.
De schuld ligt vrij duidelijk bij de tegenpartij. Om die aansprakelijk te stellen heb ik mijn rechtsbijstandverzekering ingeschakeld. Die heeft een expert naar de auto gestuurd om de schade vast te stellen.
De expert verklaart de auto economisch total loss, stelt een dagwaarde vast van €3.250,- en zegt dat een opkoper er nog € 1.310 voor geeft. Ik zou dus slechts €1.940 bij de tegenpartij kunnen claimen.
Wat kan ik doen? Die dagwaarde klopt niet: de ANWB-koerslijst geeft een vervangingswaarde bij total loss van €5.550,- en de Bovag-koerslijst: €5.500,-.
Ik heb de auto 10 maanden geleden voor €6.000,- gekocht en deze was nog in prima staat (goed onderhouden en veel vervangen, net nieuw distributieriem enzo). Moet ik dit zomaar accepteren, of kan ik niet akkoord gaan?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs bent u betrokken geweest bij een aanrijding, waarbij vaststaat dat de wederpartij aansprakelijk is.U bent het oneens met de waardebepaling door de expert. U vraagt ons hoe nu te handelen.

Economisch total loss
Een auto is ook total loss als het financieel gezien niet meer verantwoord is om de schade te herstellen. Reparatie is technisch gezien nog wel mogelijk, maar de kosten van de reparatie zijn hoger dan de waarde van de auto direct voor het ongeluk min de restwaarde van de auto.

Normaliter krijgt u bij een schade maximaal de dagwaarde uitgekeerd. Indien u het hiermee oneens bent, kunt u een contra-expertise overwegen.

In de ANWB koerslijst bent u uitgegaan van de vervangingswaarde, echter u moet in casu uitgaan van de dagwaarde. Vele factoren bepalen de dagwaarde van een auto, zoals de staat waarin de auto verkeerd en de kilometerstand.

Indien u wenst kan ik mijn technische collega's vragen om de dagwaarde van uw auto te bepalen. Stuur hiervoor een mail naar experts@anwb.nl en geef het kenteken van uw auto op, de kilometrage , eventuele accessoires en de staat van de auto en verdere bijzonderheden.

Wilt u meer informatie over auto total loss? Raadpleeg dan onze webpagina:'Auto total loss'