Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verhaal aansprakelijkheid bij schade op parkeerplaats in Frankrijk

Vraag gesteld door willemdelden op 26 mei 2015

Toen wij van een wandeling in Forcalquier op de parkeerplaats terugkeerden, stond er een auto met de achterbumper tegen onze auto geparkeerd. Klein deukje, en we konden niet meteen wegrijden. Police Municipal erbij, intussen kwam ook de bestuurder terug. Schadeformulier ingevuld, fotos gemaakt. Mijn vraag is: ik ben all risks verzekerd bij het IAK (eindhoven), zal het IAK de schade met succes kunnen verhalen op de tegenpartij? Dit is van belang voor de bonus-malus terugval. De schade is op het oog klein (klein deukje in het portier), maar ja, dat kan toch nog in de papieren lopen, leert de ervaring. Ik wil dit graag vooraf weten, om te bepalen of ik de schade eventueel voor mijn eigen rekening neem.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op een parkeerplaats te Frankrijk heeft de wederpartij bij het inparkeren van zijn auto, schade toegebracht aan uw auto. Ter plaatse heeft de politie er notie van genomen en heeft u samen de wederpartij een schadeformulier ingevuld. U vraagt zich nu onder andere af, hoe het zit met de ; bonus/malus terugval'.

Uw auto is all risk (ofwel:casco) verzekerd. Uw verzekeraar zal de schade uitkeren en vervolgens verhaal halen bij de WAM verzekeraar van de wederpartij.
Indien uw verzekeraar de schade niet kan verhalen op de wederpartij, dan heeft u immer de mogelijkheid(tot een jaar na dato) het schadebedrag uit eigen portemonnee terug te betalen aan uw verzekeraar, opdat u op de bonus/malus ladder niet terugvalt.