Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sticker KIA met onvolledige tekst

Vraag gesteld door EdithZaicsek op 13 juni 2017

Op de achterruit van onze twee Kia's zit een sticker met de opmerking '7 jaar garantie'. Dat klopt niet, want die garantie geldt maar voor maximaal 150.000 km en die haal je met een Sorento diesel heel wat sneller dan in 7 jaar. Ik ben hierover in discussie met Kia en zij herhalen tot in den treure: ' Zoals eerder genoemd is er voor gekozen de algemene voorwaarden, omtrent de 7 jaar garantie, duidelijk en uitgebreid op onze website te beschrijven, deze kun je overigens ook in het instructieboekje terugvinden. Dit ook zodat er geen verwarring kan ontstaan over een halve korte zin op een stickertje.' Dat klopt inderdaad, maar ondertussen zit er wel een opvallend rode sticker met een foutieve tekst op de achterruit. Mag dit zomaar? Is dat niet juridisch aanvechtbaar?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Op de achterruit van uw Kia zit een sticker met de aanduiding ‘7 jaar garantie’. U vindt dat niet kloppen omdat er een beperking geldt tot en met maximaal 150.000 km.

Als er een garantie wordt afgegeven mag de garantieverstrekker, in dit geval Kia, aan deze garantie voorwaarden stellen. Houdt u zich niet aan deze voorwaarden dan kan en mag Kia dat als argument gebruiken om u geen garantie te verstrekken.***

Reactie van EdithZaicsek:

Dit is geen antwoord op mijn vraag. Ik zal hem nog eens simpel stellen: op de sticker op de achterruit staat ALLEEN de tekst '7 jaar garantie'. Die tekst is niet volledig, want die garantie geldt voor maximaal 150.000 km. In mijn ogen is de onvolledige tekst op de sticker derhalve onjuist, die aanvullende beperking staat er niet. Ik rij dus rond met een rode opvallende sticker met een onjuiste / onvolledige tekst en dat vind ik een kwalijke zaak. Zo'n sticker is namelijk ook een stukje reclame en ik maak nu dus onjuiste reclame. Daar gaat het mij om, om die misleidende reclamesticker op de acterruit van onze beide KIA's. En daar stel ik mijn vraag over.***

Reactie van Marika Oliviera:

U geeft aan dat er verkeerde/te weinig informatie weergegeven wordt op de sticker.Dat zou betekenen dat u, door in de KIA te rijden, onjuiste reclame maakt.

Zoals eerder aangegeven mag een garantieverstrekker voorwaarden stellen aan de garantie. In dit geval kan ik mij voorstellen dat de voorwaarden niet eenvoudig op een sticker geplaatst kunnen worden. Toch zal misleidende reclame niet voor de hand liggen in dit geval omdat het toegestaan is om in reclames/advertenties te overdrijven, mits de waarheid verteld wordt. In dit geval geldt er strikt genomen ook gewoon 7 jaren garantie waardoor we niet kunnen spreken van onwaarheid.

Denkt u toch dat de reclame niet klopt of misleidend is? Dan kunt u gratis een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie. Dat kan met een brief of via de website van de Stichting Reclame Code. De Reclame Code Commissie beoordeelt daarna of de reclame inderdaad niet voldoet aan de regels van de Nederlandse Reclame Code. Als u gelijk hebt, beveelt zij de adverteerder aan om de reclame niet meer te gebruiken. Soms is de aanbeveling openbaar. Dat betekent dat de Reclame Code Commissie aan kranten een persbericht verstuurt waarin de aanbeveling staat.

Meer informatie kunt u vinden op de website van Stichting Reclame Code.***

Reactie van EdithZaicsek:

Op de sticker van 8 x 6 cm past gemakkelijk de tekst 'max. 150.000 km'. Desnoods in iets kleinere letters. Hoe je het ook wendt of keert alleen de loeigrote tekst '7 jaar KIA garantie' blijft misleidend. Zeker voor onze grote Kia Sorento diesel, want met een diesel rijd je meer kilometers dan 21.500 per jaar. Maar ik begrijp uit uw reactie dat dit dus wel mag. Ja, de wetgeving in Nederland waait met het VVD-windje mee. Jammer.