Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

moet ik nu een annuleringsverzekering afsluiten voor reiskosten die pas over 15 maanden betaald hoeft te worden.

Vraag gesteld door hans roos op 8 september 2015

Ik heb een doorlopende reis- en annuleringsverzekering bij Nat. Ned.
Maximaal te vergoeden bij annulering € 1134 per reis per persoon.

Wij hebben in mei 2015 een reis geboekt voor januari 2017 (20zeventien).
Reiskosten per persoon +/- € 6500.
Wij hebben in mei 2015 een aanbetaling gedaan € 975 per persoon.
Het resterende bedrag moet betaald worden uiterlijk 15 december 2016 (20zestien).

Bij annuleren van onze reis (tot uiterlijk 15 december 2016) hoeven wij het resterende bedrag van onze reis (€6500 - €975 = € 5525) niet te betalen.
Tot deze datum is het financiële risico dus niet hoger dan € 975 (het bedrag van de aanbetaling). En dit bedrag is gedekt door de lopende annuleringsverzekering.

Wij hebben onze verzekeringstussenpersoon gevraagd hoe het gaat met verhoging van de annuleringsverzekering.
Zijn mening is dat wij vanaf de dag van boeken van deze reis (mei 2015) een aanvullende annuleringsverzekering moeten afsluiten gelijk aan het totale bedrag van de reiskosten minus het reeds verzekerde annuleringsbedrag van onze doorlopende verzekering.

Naar mijn mening verzeker je dan vanaf mei 2015 t/m uiterlijk 14 december 2016 een niet bestaand financieel risico.
Als wij vanaf heden t/m uiterlijk 14 december 2016 onze reis zouden moeten annuleren kunnen wij een beroep kunnen doen op de bestaande verzekering.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een reis geboekt die plaatsvindt in januari 2017. U heeft een doorlopende reis- en annuleringsverzekering. U heeft navraag gedaan over de verhoging van de annuleringsverzekering.

U kunt niet de annuleringsverzekering aanpassen op het moment dat u het resterende bedrag van de reissom dient te voldoen. De reisovereenkomst is namelijk al tot stand gekomen. De annuleringsverzekering dient binnen korte termijn na het boeken van een reis te worden afgesloten. Dit kan bijvoorbeeld een week zijn of tien dagen en ligt aan de polisvoorwaarden van de verzekering.

Het standpunt van de tussenpersoon is mijns inziens correct. U dient na te gaan of het mogelijk is met terugwerkende kracht een aanvullende annuleringsverzekering af te sluiten vanaf mei 2015 indien u geen risico wilt lopen in de periode december - januari.