Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Juridisch advies omtrent schade auto na beurt

Vraag gesteld door JordiHoeben op 29 augustus 2016

Beste mevrouw/meneer,

Een maand geleden heb ik bij een Kwik-Fit garage een kleine onderhoudsbeurt aan mijn volkswagen polo laten uitvoeren. Twee dagen geleden maakte de motor plots vreemde geluiden en heb ik mijn auto laten verslepen door de ANWB naar een andere garage. Deze hebben vastgesteld dat de motor stuk is gegaan en niet te repareren is en dus vervangen zou moeten worden. Omdat ze het opmerkelijk vonden dat de motor plots (na een vakantie in Italië met de auto zonder problemen) stuk is gegaan hebben ze de fractuur van Kwik-Fit doorgekeken. In de fractuur staan twee opmerkelijke feiten. 1. De oliefilter zou niet vervangen zijn, daar zijn ook geen kosten voor gerekend. 2. Er is onduidelijk welk type olie ze hebben vervangen (er worden kosten gerekend voor W40 olie, terwijl word aangegeven dat er W30 olie in gegaan is). Het niet aanbrengen van een oliefilter en/of een verkeerde soort olie aanbrengen zouden volgens de garage de oorzaak zijn van het stuklopen van de motor. Mijn vraag is wat ik nu moet doen, kan ik Kwik-Fit aansprakelijk stellen en hoe doe ik dat? Ik heb een rechtsbijstand verzekering via mijn autoverzekering.

Met vriendelijke groet,

Jordi Hoeben

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Een maand nadat u een kleine onderhoudsbeurt hebt laten uitvoeren, is de motor in de soep gedraaid. Uit de factuur van Kwik Fit blijkt dat de oliefilter niet is vervangen. Bovendien blijkt dat er waarschijnlijk W30 olie is gebruikt in plaats van W40. U vraagt zich nu af of er causaal verband is tussen defecte motor en oliefilter en verkeerde olie.

Volgens mijn technische collega's is het onwaarschijnlijk dat het defect geraken van de motor het gevolg is van verkeerde olie (W30 ipv W40) en het niet vervangen van de oliefilter.

Overigens heeft het olie verversen weinig zin indien het oliefilter niet vervangen wordt.

Een expert zou aan de hand van het schadebeeld van de motor kunnen vaststellen wat de oorzaak is geweest van het defect geraken van de motor. Expertisekosten zijn meestal afgedekt door de rechtsbijstandverzekering. Wel vraag ik me af of u bij uw auto verzekering niet beschikt over een verhaalsrechtsbijstandverzekering (verhalen van verkeersschade) in plaats van een algemene rechtsbijstandverzekering.

Meer informatie over klachten na reparatie of onderhoud vindt u terug op onze website.