Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Juridisch advies

Vraag gesteld door elisa1946 op 18 mei 2015

Mijn auto heb ik enkele maanden, tijdens mijn vakantie, geparkeerd in een parkeergarage onder winkels in de stad Maastricht. Ik ben gepensioneerd en vertoef regelmatig bij mijn zoon op Curacao.Dus via het verhuurbedrijf Servatius huur ik een ruimte in de parkeergarage om mijn auto veilig op te bergen. Niet dus!
Ongeveer 1 week geleden ging ik mijn auto uit de garage halen en tot mijn grote onsteltenis bleek de auto, een Golf, gedemonteerd te zijn.
Achterklep weg, bumpers weg, kentekenplaten weg, ruit ingeslagen, ruitenwissers weg, inhoud dashboard kastje weg. Affin, teveel om op te noemen.
Parkeren daar is op eigen verantwoording!! Staat in het contract:staat ook in grote letters boven de garage. Dat weet ik!
Toch wil ik weten of er juridisch iets mogelijk is om alle kosten, die ik tot nu toe heb moeten maken, - en dat is niet weinig- te verhalen is op de verhuurder. In dit geval verhuurbedrijf Servatius!

Graag uw advies in deze.

Dank en vriendelijke groet,

Mw. E Vriezelaar

I

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een parkeerruimte gehuurd in een parkeergarage alwaar uw auto gedeeltelijk 'gestript' is. In het contract staat opgenomen dat de verhuurder niet aansprakelijk is voor enige schade 'Parkeren is op eigen verantwoording'.
Uw vraag is nu of u met succes de exploitant toch aansprakelijk kunt stellen voor de door u gelden schade.

Indien uit de overeenkomst of de omstandigheden van het geval - bord 'bewaakt parkeren, aanwezigheid van (loket)personeel, cameratoezicht etc - blijkt, dat er sprake is van bewaarneming, dan is de exploitant al snel aansprakelijk bij schade veroorzaakt door bijv diefstal, dan wanneer er geen sprake is van bewaarneming (onbewaakte parkeergarage etc). De zorgplicht bij niet- bewaarneming reikt minder ver en ligt de bewijslast moeilijker: de benadeelde moet bewijzen dat de exploitant onzorgvuldig heeft gehandeld

Een exploitant kan middels algemene voorwaarden en/of middels bordjes 'parkeren op eigen risico' aansprakelijkheid uitsluiten. Niettemin kunnen uitsluitingen worden ‘gepasseerd’, daar waar ze onredelijk bezwarend zijn voor de consument. Zo zijn bedingen waarin alle aansprakelijkheid op voorhand wordt uitgesloten vernietigbaar.