Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik ben in Spanje aangereden door een vrachtwagen. Nu ontkent tegenpartij schuld

Vraag gesteld door Johnny1982 op 29 augustus 2016

Tijdens de incident gaf de vrachtwagen chauffeur aan schuldig te zijn en nu ontkent hij. Hij is verzekerd bij Plus Ultra en de Nederlandse vertegenwoordiger is Van Ameyde. Mijn auto is inmiddels in Nederland en is total loss. Ik wil de schade verhalen bij de Nederlandse vertegenwoordiger maar die gaat uit van 1 kant van het verhaal, namelijk die van de tegenpartij. Ik spreek en versta helaas geen Spaans en heb met de Spaanse politie de schadeformulier ingevuld. Ik heb er tevens opgeschreven dat ik geen Spaans begrijp. Nu moet ik van Van Ameyde met bewijzen komen waaruit blijkt dat de vrachtwagen schuld heeft. Dit doormiddel van een politierapport. Ik heb veel energie gestoken om een Spaans sprekend iemand te vinden en die heeft geprobeerd dit op te vragen bij de Spaanse politie. Die zeggen nu dat er geen politierapport is. ( ze waren wel aanwezig bij het incident met 6 man), ze maken alleen een rapport bij incidenten met dodelijke slachtoffers. Ik heb een schaderapport laten maken en tientallen foto's gemaakt. Toch blijft de verzekering van de tegenpartij in dit geval dus de vertegenwoordiging in Nederland, Van Ameyde mij vertellen dat dit niet voldoende is. Ik zit met mijn handen in mijn haar en kan niet meer slapen. De auto die ik net een jaar had is total loss, heb geen vervoer, aanrijding was niet mijn schuld en heb dus kans op geen enkele schadevergoeding? Kan iemand mij helpen?
ik ben wel superblij met de anwb!! Top bedrijf, zijn hebben voor mij en mijn gezin een taxi geregeld en vervangend vervoer voor terug naar Nederland, tevens hebben zij mijn auto ook naar Nederland versleept. Dikke duim voor anwb.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert


U bent in Spanje betrokken geraakt bij een verkeersongeval met een vrachtwagen. Uw auto is total loss. De vrachtwagenchauffeur erkent geen aansprakelijkheid. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

In beginsel draagt ieder zijn eigen schade, totdat men kan aantonen dat een ander hiervoor aansprakelijk is.

U dient dus te bewijzen dat de wederpartij aansprakelijk is voor uw schade. Dit kan middels het Europees Schadeformulier, getuigen(n) en stille getuigen (remsporen, schadebeeld voertuigen etc).

Het wordt te allen tijde afgeraden een schadeformulier te onderteken, wanneer u er niet zeker van bent dat uw verhaal juist staat weergegeven.

Vraag is in hoeverre uw lezing op het schadeforrmulier afwijkt met die van de wederpartij. Indien u naderhand aanpassingen wenst ter zake de toedracht van het ongeval, dan dient u hiervoor bewijs aan te dragen.

Mocht u over een verhaalsrechtbijstandverzekering beschikken; schakel deze dan in, voor zover u dit niet al gedaan heeft.

Voor meer informatie over aanrijding in het buitenland, verwijs ik u graag naar onze website.