Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bekeuring gehad uit Duitsland voor bumperkleven bij een afstand. van 22 m. snelheid 106km p.u. is dit normaal?

Vraag gesteld door WvanderHee op 18 september 2017

Is hier nog wat aan te doen? Zijn die regels in Duitsland zoveel anders? Er wordt aangegeven dat de afstand minstens 50 m. moet zijn. Ik heb geleerd dat er altijd de langst vrachtwagen tussen moet kunnen.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert
U heeft een verkeersboete uit Duitsland ontvangen in verband met de afstand tussen u en uw voorligger. U vraagt of dit terecht is.

Bij een dergelijke snelheid is een afstand van 22 meter inderdaad te kort volgens de Duitse verkeersregels.

Hoogte boete

De hoogte van de boete hangt af uw snelheid en van de afstand tussen u en uw voorligger. Voor het berekenen van de juiste minimumafstand in meters tussen een automobilist en zijn voorligger, moet de automobilist de snelheid waarmee deze rijdt, door twee delen (in Duitsland wordt dit halber Tachowertes genoemd).

Dus als de automobilist 100 km/h rijdt, moet deze ten minste 50 meter afstand houden (omgerekend in tijd is dat, ongeacht de snelheid, een afstand van 1,8 seconde). Bij gladheid, slecht zicht of een slecht wegdek moeten automobilisten een nog grotere afstand bewaren ten opzichte van de auto's voor hen. De politie in Duitsland treedt streng op bij overtreding van deze regel; automobilisten kunnen al een boete krijgen als ze iets minder dan halber Tacho afstand houden.

In de Bussgeldkatalog kunt u de hoogte van de boetes en de strafpunten die op deze overtreding staan, bekijken.